Vissers in Scheveningen repareren de netten

14 verstilde beelden uit de zee

Vissers in Scheveningen repareren de netten, Foto: Merel Kamp 

De Noordzee wordt wel één van de meest productieve zeeën genoemd. Ze is relatief ondiep, waardoor zonlicht goed tot de bodem doordringt. Waterplanten in de Noordzee kennen bijgevolg een efficiënte fotosynthese en dus is het er goed toeven voor menig vissenbeest. En dat is uiteraard weer goed nieuws voor de visserij. Alleen in Scheveningen al wordt voor meer dan 22 miljoen euro per jaar aan vis afgeslagen, dat is gelijk aan ca. 6000 ton vis.

Meer dan 80% van deze vis vertrekt vanuit Nederland naar Zuid Europa en Afrika. De Nederlander koopt zijn vis over het algemeen in de supermarkt en eet liever tilapia- en pangasiusfilet, op grote schaal gekweekt in Azië en door de Scheveningse vissers antibioticalappies genoemd. Op de Scheveningse visafslag koop je een kilo Hollandse makreel voor 6 euro. En wie eet die Hollandse makreel, behalve de Spanjaard en de Afrikaan? Ironisch genoeg zijn de beste afnemers van Hollandse vis uit de Noordzee allochtonen, of nieuwe Nederlanders.

Diversiteit

6000 ton vis. Wij kunnen ons daar weinig bij voorstellen. Om je een indruk te geven, leggen we je hier veertien beelden voor. Hoewel je je straks misschien nog steeds niets kunt voorstellen bij 6000 ton vis, heb je dan wel een indruk van de enorme diversiteit.

vissen in krat

vissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in kratvissen in krat

ook interessant voor u: