illustratie Margot Holtman

De gezusters Holtman: #1 Zalm met cornflakes

illustratie: Margot Holtman tekst: Dagmar Holtman

 

Margot Holtman is illustrator en zus van Dagmar Holtman, tekstschrijver. Margot houdt van soul food, Dagmar van Bretons en boers. In huiselijke kring staan ze bekend als de 'kooknazi's'. Op potaatoo staan ze -neutraler- bekend als De gezusters Holtman en vertellen ze u samen, in beeld en woord, hun verhalen.

  

In 1999 deden we voor het eerst aan Kerst. Eigenlijk kwam Robbie gewoon eten, maar die eetafspraak viel mooi samen met 25 december. 

Robbie at vaker bij ons. Bij ons was in dit geval bij m’n moeder. M’n moeder was degene die ons had geïntroduceerd aan Robbie. Robbie had elke week een ander vriendje en at strikt vegetarisch. Ook was hij de zoon van Paula. Paula zat op dezelfde SPW-opleiding als m’n moeder en was een herstellend drugsverslaafde. 

Paula zou het hoofdgerecht maken. Mijn moeder het voorgerecht. Paula mocht vanwege zwakke darmen een hoop niet eten. Koemelk, scherpe kruiden, peulvruchten. Deze dieeteisen zetten een streep door het hele kookrepertoire van mijn moeder, dat je onder één noemer kunt brengen met de term ‘bladerdeeghapjes’.

Uiteindelijk was het voorgerecht een bouillon met champignons. Als hoofdgerecht had Paula zalmfilets gekocht en ze gepaneerd met cornflakes. Of de grondslag voor deze keuze budgettair of culinair was bleef ongewis. Robbie at geen zalm. Hij had een dikke plak gebakken kaas – zeker 1 cm. Ook gepaneerd met cornflakes. Aan de zalm bleven de cornflakes wel plakken. Aan de kaas niet, het plaklaagje van geklutst ei ten spijt. Hetgeen uiteindelijk op Robbie’s bord belandde was koud van binnen, en omgeven met verbrande cornflakes en gestold ei. Maar zalm wilde hij niet. 

Voor toe hadden we vla met hagelslag. Dat mocht Paula dan weer niet.

ook interessant voor u:

GOOD FOOD lemons print Mirthe Blussé

Icecream, GOOD FOOD, Studio Mirthe Blussé

GOOD FOOD ice-cream print Mirthe Blussé