illustratie: Margot Holtman tekst: Dagmar Holtman

De gezusters Holtman: #2

beeld: Margot Holtman, tekst: Dagmar Holtman

 

Twee kant-en-klaardegen, één gedachte

 

De één ontsluit zich op magische wijze. Een ferme tik op de rand van het aanrecht en het blik barst open. Het zachte deeg duwt zich naar buiten. Het is bijna obsceen. De papieren wikkel in de vorm van een wybert gooit hij achteloos naast de prullenbak.

De ander bestaat uit stijf bevroren deegtegels, met schutvelletjes ertussen. Alsof ze elkaar niet mogen aanraken. De tegels stalt ze uit op de broodplank. Die is te klein voor alle vellen, dus ze gaat verder op het aanrecht.

De heteluchtoven bromt. De kromme rolletjes worden op de bakplaat gelegd. Drie om drie. Nee, niet op 220 graden. Een heteluchtoven wordt altijd heter dan een normale oven, wist je dat niet?

‘Doperwten, aardappel, kaas. Even kijken in de koelkast, wat hebben we nog liggen. Crème fraîche erin doen? Kerrie? Rozijnen?’ Op alles zeggen we ‘nee’. Ze zucht. ‘Ga weg, ik doe het zelf.’ ‘Mogen we ook niet de flapjes dichtmaken met een vork en ei erop doen?’ ‘Ik roep jullie wel, oké?’

De halve maantjes hebben donkere puntjes en een dikke buik. ‘Toch iets te lang in de oven geweest’, bromt hij. Wij zwijgen. En eten. Croissant met jam en roomboter. ‘Weet je wat ook lekker is? Om een stukje brie in een deegrolletje te doen en dan af te bakken.’ We knikken. Het beeld van gesmolten druipsteenkaas in mama’s oven laatst staat ons nog levendig voor de geest.

Langs de rand zijn een paar driehoekjes gebarsten, door de hitte. Ze snijdt er één door midden. Haar bril beslaat een beetje door de stoom. We giechelen. Doperwten, aardappel en kaas. En kerrie. Het lijkt erger dan het proeft. ‘Toch veel beter dan een zak chips,’ besluit ze.

 

-------

Margot Holtman is illustrator en zus van Dagmar Holtman, tekstschrijver. Margot houdt van soul food, Dagmar van Bretons en boers. In huiselijke kring staan ze bekend als de 'kooknazi's'. Op potaatoo staan ze -neutraler- bekend als De gezusters Holtman en vertellen ze u samen, in beeld en woord, hun verhalen.

 

 

 

 

ook interessant voor u:

GOOD FOOD lemons print Mirthe Blussé