Studio Hudson Bieten

Gebundelde familierecepten door Studio Hudson

Alle afbeeldingen zijn afkomstig uit het kookboek van Studio Hudson

In elke familie dolen dierbare familierecepten rond. Al is het maar voor een tosti. Joost Abbel en Rosan Dekker van Studio Hudson, besloten de recepten van de oma van Joost te verzamelen,  illustreren en bundelen.

 

Joost: "Mijn oma, Tineke Meijer is opgegroeid in Indonesië en rond haar twaalfde naar Nederland vertrokken. Daar trouwde ze en nam het huishouden en de opvoeding voor haar rekening. Mijn opa was doktor. Met veel kinderen en kleinkinderen was zij degene die vaak urenlang in de keuken stond om eten te bereiden voor de familie. Door haar achtergrond, varieerde dat van typisch Indische gerechten tot de klassieke Hollandse keuken. Ze maakte rendang, baka bana en pangsit, maar ook zuurkool, andijviestamp en gehaktballen. Recepten gebruikte ze nauwelijks en het was vooral een kwestie van tussendoor veel proeven – ze kende al die gerechten uit haar hoofd.

Studio Hudson Ananas

Toen mijn oma op latere leeftijd haar reuk en smaakvermogen verloor en ook het plezier in koken kwijtraakte, besefte de familie dat als ze de gerechten ooit zelf nog na willen maken, ze haar recepten op moesten schrijven. Dat bleek een enorme klus. Zie maar eens een navolgbaar recept te maken van 'een beetje van dit erbij en dan een handje van dat'. Veel van de recepten veranderen ook door de jaren heen. Maakte Tineke vroeg nog alle boemboe’s (Indonesische kruidenmengsels) zelf, later gebruikte ze vaak gewoon kant-en-klaar-pakjes uit de supermarkt. Uiteindelijk heeft de familie het voor elkaar gekregen om het gros van Tineke's klassiekers op te schrijven, hoewel het hier en daar toch is blijven steken bij 'een paar uitjes' of simpelweg: 'tomaten'."

Studio Hudson boontjes

Rosan: "We hebben vervolgens besloten om van deze gebundelde recepten echt een bijzondere uitgave te maken, met achtergrondverhalen en illustraties. We zijn nu het ontwerp aan het afronden en het is de bedoeling dat er in kleine oplage  – vooral bedoeld voor vrienden en familie – een mooie gebonden uitgave verschijnt. De vormgeving is klassiek, veel van de gerechten zijn gebaseerd op traditionele recepten en we vonden dat de typografie en vorm daar ook op moesten aansluiten. Voor de illustraties van het kookboek hebben we gewerkt met pentekeningen uit antieke planten- en kookboeken. Door elementen uit verschillende tekeningen te combineren en te herschikken, creëerden we nieuwe illustraties. Eigenlijk precies zoals Joost z'n oma zelf te werk ging, heel gevoelsmatig eigentijdse ingrediënten en ouderwetse kooktechnieken bij elkaar voegen, tot je een nieuw en tegelijk klassiek recept ontwikkelt.”

Studio Hudson andijvie

Studio Hudson maakte een prachtige tas met één van de illustraties uit het kookboek.

Bestel hem nu!

Studio Hudson tote bag, foto Rosan Dekker

 

 Rosan Dekker & Joost Abbel zijn samen Studio Hudson

Studio Hudson Joost en Rosan in hun atelier, foto: Jorinde Beijerling

foto: Jorinde Beijerling

 

 

ook interessant voor u:

GOOD FOOD lemons print Mirthe Blussé

Icecream, GOOD FOOD, Studio Mirthe Blussé

GOOD FOOD ice-cream print Mirthe Blussé