Yvette van Boven, interview, Home Baked

Interview Yvette van Boven

Afbeelding: De ansichtkaart, Magritte, Le Portrait, 1935

Tekst: Merel Kamp

Yvette van Boven is receptuurschrijver, illustrator, kok en ontwerper. Samen met haar man, fotograaf Oof Verschuren, maakt ze prachtige en veelzijdige kookboeken die wereldwijd worden uitgebracht. Deze week verschijnt Home Baked, naar eigen zeggen een volgende stap in hun ontwikkeling en een spannend boek met meer dan 200 bakrecepten. Tijd om eens te informeren naar het geheim van de smid.

 

potaatoo: Hoe gaan jij en Oof te werk bij het maken van een boek?

"In principe hebben we het zo ingericht dat ik verzin waarover ik het wil hebben; ik bedenk het concept van het boek. Ik hoef geen moodboard voor Oof te maken, maar wel een soort sfeerbeeld, ook voor mijzelf en de uitgever om helder te krijgen welke kant ik op wil. Dat gaat heel geleidelijk. Ik maak geen Pinterestboard of zoiets sufs. Ik verzamel de dingen die me inspireren, bijvoorbeeld een boek dat ik mooi vind of een tijdschrift. Die dingen zijn dan de hele tijd om me heen in huis. Oof ziet zo vanzelf welke kant het opgaat. Vaak vormt een schilderij of ander kunstwerk een inspiratiebron voor de fotografie.
Voor Home Baked was de inspiratiebron een ansichtkaart van een schilderij, die we kregen van Oofs vader. Die heeft heel lang op de ijskast gehangen omdat ik dacht "dat wordt het nieuwe boek". Het grappige is dat ik nu ook vind dat het dat geworden is. De stijl, het licht en het vervreemdende perspectief in het schilderij; ik zie dat echt terug in Home Baked. We hebben het niet zo streng doorgevoerd als we misschien zouden hebben gewild, maar het moest ook niet een te arty farty boek worden. Het moet een beetje toegankelijk blijven."

 
kop Yvette van Boven

 

potaatoo: Dus de boeken ontstaan vanuit dit soort stijlideeën? Wanneer komen de recepten erbij?

"Die recepten bestaan al. Deze keer had er zeker drie à vierhonderd liggen. Ik begin vaak een beetje overmoedig zo van: ik heb de recepten al geschreven, dus ik hoef alleen nog het boek te maken. Maar als ik het boek dan ga maken, komen die recepten allemaal m'n neus uit, en ga ik ze toch nog bewerken tot iets nieuws. Recepten zijn heel gevoelig voor de tijd en dus moet je ze daaraan aanpassen, vind ik. 
Je hebt, naar mijn idee, twee soorten kookboeken: Goede instructieve kookboeken kunnen een leven lang meegaan. Het kan een Escoffier zijn, maar voor mij zijn het de River Café boeken. Basisboeken bieden tijdloze kennis, maar de meeste kookboeken zijn gewoon heel trendgevoelig. Want ook eten -de manier waarop je eet, hoe je het bereid, wat je eet- is enorm trendgevoelig. Het is interessant om daarin mee te gaan. Mensen willen altijd weer iets nieuws proberen. Als receptschrijver leg ik uit hoe je die nieuwe dingen moet bereiden en samen met Oof maak ik daar een boek van. Dat is wat wij doen." 

potaatoo: Zou je zeggen dat met de vorm van je boeken dicht bij jezelf blijft en dat je voor de recepten juist meer naar de tijd luistert?

"Ik heb op beide gebieden een duidelijke eigen stijl, maar ik ga mee in mijn tijd. Ik herken mijn eigen eten altijd uit alles terug. Het is een beetje hetzelfde als kledingkeuze: Je moet het met de dingen doen die er op dat moment zijn. Daarbinnen maak je je persoonlijke keuze. Het is een spel van vraag en aanbod, een kip-en-ei verhaal. De consument wil iets graag hebben, dat wordt ook weer veroorzaakt doordat mensen erover schrijven. Maar het moet ergens ontstaan zijn. Het 'zelf doen' uit Home Madesloeg heel erg aan. Blijkbaar was het daar de tijd voor, maar ik heb nooit anders gedaan. Van Home Made wilde ik gewoon een goed basisboek maken. Ik heb toen niet naar de tijd toegeschreven, die tijd was en is er. " 

potaatoo: Zou je je eigen stijl kunnen typeren?

"Dat vind ik moeilijk. Ik hoop dat ik eenvoudige receptuur schrijf die redelijk origineel is en waarmee ik mensen kan verrassen. En ik hoop dat ik mensen op nieuwe ideeën breng en onverwachte dingen laat zien zonder het moeilijk voor ze te maken. Als kind heb ik bizar veel gelezen. Het leukste vond ik altijd boeken die veel hadden; tekst, tekeningen noem maar op. Dat spannende, dat je niet weet wat er nog meer komt, dat vind ik mooi aan sommige boeken, dus ik wil heel graag spannende, originele boeken te maken, zonder gek te doen."

Yvette van Boven foto Oof Verschuren Home Baked 

Roggecrackers, foto: Oof Verschuren

potaatoo: Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg?

"Nee, nee, nee, zeker niet! Haha. Ik zou eerder willen zeggen: Je kunt van alles verzinnen, maar het moet wel leuk en lekker blijven. Je moet er wel zin in blijven hebben, zowel in het opeten als in het bereiden." 

potaatoo: Verandert jouw smaak? 

"Ja, die verandert constant, maar blijft op een bepaalde manier ook heel erg hetzelfde.
Ik heb ook wel eens gedacht: nu even niet meer hetzelfde gaan maken. Want soms gaat mijn eigen werk mij doodvervelen en heb ik het te veel gezien. Maar je kunt heel moeilijk loslaten wat bij je hoort. Ontwikkeling is wel een noodzaak; je moet jezelf opnieuw blijven uitvinden, zonder dat het 'bedacht' wordt. 
Ik heb bijvoorbeeld altijd al tekeningen gemaakt. Ik denk beeldend. Als kind tekende ik recepten toen ik nog niet goed kon schrijven. Tekenen is dus niet iets wat ik bedacht heb; dat hoort bij mij. Heel veel dingen zijn zo verzonnen en daar wordt ik een beetje moe van. Daarom vind ik dit boek ook heel eng: het een volgende stap is in mijn evolutie. Daarbij wil mezelf niet herhalen, maar wil ik ook niet dat het 'bedacht' overkomt. Natuurlijk denk ik wel over mijn werk na, maar ik doe sommige dingen ook gewoon op een bepaalde manier omdat ik ze altijd al zo heb gedaan. Werk van anderen waarin ik een soort oorspronkelijkheid herken, vind ik zelf altijd aantrekkelijk, dus ik hoop dat anderen dat ook in mijn werk terugzien, die oorspronkelijkheid." 

potaatoo: Is die ontwikkeling ook iets waarin Oof en jij elkaar in de samenwerking kunnen uitdagen?

"Ja zeker! Ik vind het heel fijn dat Oof heel erg kritisch is. "Vind je het niks?", vraag ik en hij zegt dan gewoon "Nee, ik vind het echt niks." Dat leidt soms tot teleurstelling, maar dat is ook goed. Behalve Oof -en ook mijn zus-, heb ik geen klankbord. Het boek gaat door geen andere handen dan die van mij en hem. Als ik af en toe door hem wordt teruggefloten, is dat dus heel goed. Ik weet ook niet of het wat zou worden als ik het alleen zou doen. Je moet jezelf steeds wakker houden. Het eindresultaat moet er niet alleen leuk uitzien, maar moet ook inhoudelijk goed zijn. Een boek moet driehonderd pagina's lang interessant blijven. Oof helpt me daarbij en leert mij ook anders naar dingen kijken; hij is heel origineel en heeft een heel leuke manier van denken. Hij ziet dingen heel helder en kan goed oplossingen bedenken."

potaatoo: Hoe lang werken jullie aan zo'n boek?

"Ruim een jaar. We fotograferen alles samen. En er moet heel veel geschreven worden en veel in elkaar gezet worden. Voor dit boek heb ik veel met aquarelverf gewerkt. Ik heb veel pagina's naar de fotografie toe geverfd en Oof heeft ook foto's gemaakt op basis van mijn illustraties. Er is dus veel correspondentie tussen mijn werk en de tinten uit de beelden van Oof."

potaatoo: Welke lessen nam je mee na het succes van Home Made? 

"Ik was helemaal niet voorbereid op dat succes. Ik ben dat boek gaan schrijven, omdat ik wegens een rugprobleem minder kon werken in Aan de Amstel. Daar ben ik niet zo goed in, minder werken, en dus ging ik een boek maken. Dat wilde ik al mijn hele leven. Ik kon bijvoorbeeld geen Indesign, dat heb ik mezelf destijds aangeleerd met Youtube en tutorials. Al dat soort praktische dingen hoefde ik bij het tweede boek niet meer te leren, gelukkig. Wat je van tevoren niet weet is hoe lang je over het maken van een boek doet en hoe weinig geld je ermee verdient. Je kunt niet leven van een kookboek. Wel van alles wat daar weer uit voort komt.
Er gaat na zo'n eerste boek ook wel wat verloren. De onbevangenheid waarmee ik het eerste boek maakte, was ik al bij mijn tweede boek kwijt."

foto: Oof Verschuren Home Baked

 Frambozenschelpjes met pistachecrème, foto: Oof Verschuren

potaatoo: Wat is voor jou de link tussen creativiteit en koken? 

"Ik ben ontwerper, illustrator en kok. Voor mij is het allemaal hetzelfde, het loopt allemaal door elkaar. Het gaat allemaal over het componeren van ingrediënten. Dat doe je in de muziek en dat doe je als kunstschilder of ander soort kunstenaar. De compositie moet het doen. Dingen aantrekkelijk presenteren op een bord, is in feite niet anders dan een kamer inrichten. Iets op een bord moet visueel aantrekkelijk zijn. Je moet ervan willen eten op basis van wat je ziet. Je moet ook de structuren componeren en zorgen dat het ergens naar smaakt, zodat je het hele bord leeg kan eten. Dat is hetzelfde als een boek schrijven bij wijze van spreken. Het moet er niet alleen goed uit zien, maar ook inhoudelijk kloppen."

potaatoo: Wat voor boek zou je dan het liefst nog eens willen maken?

"Ik wil eigenlijk heel graag m'n eigen servies maken. Alles wat ik bereid ook nog eens fotograferen op het servies dat ik zelf ontwierp, dat lijkt me wel wat. Maar misschien is dat wel doodvermoeiend en laat ik dat idee weer varen. Ik schroom niet een idee overboord te gooien
Momenteel ben ik even heel leeg, zo na dit boek. Mijn uitgever is al weer benieuwd naar het volgende, maar dat is iets te snel. Ik ga het even loslaten en wil nieuwe dingen beleven. Ik moet gewoon weer eens ansichtkaart van iemand krijgen en dan komt het vanzelf."

 

Koop Home Baked van Yvette van Boven via potaatoo en betaal géén verzendkosten:

Yvette van Boven, Home Baked, Fontaine Uitgevers

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

 

 

Lees hier de recensie van Home Baked, of zie hier een voorproefje uit het boek!

ook interessant voor u:

GOOD FOOD lemons print Mirthe Blussé