Ceviche Martin Morales Recensie

Kookboekrecensie: Ceviche, Martin Morales

Titel: Ceviche 
Auteur: 
Martin Morales
Uitgeverij:

Jaar uitgave: 2014
Prijs:  29,95,- euro, harde kaft (en wat voor één!)
Waarom wel kopen?
Vrolijk en mooi boek met mooie gerechten. Spectaculaire omslag!
Waarom niet kopen?
Je houdt niet van vis of koriander. (Zoek hulp!) Je hebt geen zin om naar drie toko's te fietsen en op internet pepers te bestellen. (Geef het boek cadeau aan iemand die dat wel heeft en zorg dat je uitgenodigd wordt.)
---------------

 

 

Martin Morales draagt een donkerblauwe spijkerbroek met opgerolde pijpen en fluorescerende, roze sneakers onder zijn koksbuis. Die buis is alleen voor de vorm, want vanavond in de tuin van het Rijk van de Keizer presenteert hij zijn boek.

De geboren Peruaan met Londons accent werkte voor Apple en Disney en vertelt dat graag. Hij verontschuldigt zich voor Miley Cyrus die -ooit kinderster en nu enfant terrible- door Disney werd 'gemaakt' omstreeks de tijd dat Morales er werkzaam was. 
"I appologize sincerely. Really, sorry for that", zegt hij met geveinsde ernst. Dan praat hij met een fonkeling in zijn ogen verder over de Peruaanse keuken en haar kleurrijkheid, zijn passie voor koken, en zijn levenslange wens om een restaurant te openen en een boek te schrijven. 

Het is hem beide gelukt. Morales schreef dit kookboek en is eigenaar van de drukbezochte Peruaanse restaurants Andina en Ceviche, beide in London gevestigd."Kom gewoon langs", zegt hij, "dan maken we iets overheerlijks voor je." "Wat een joviale man", denk je, ook al moet je twee weken van te voren reserveren en betalen voor "iets overheerlijks".

Het warme en enthousiaste karakter van Morales zie je terug in het boek en de receptuur. De Peruaanse keuken is verfrissend eclectisch en onprincipieel. Hier en daar wordt quinoa een superfood genoemd, maar dat vergeef je Morales onmiddellijk wanneer hij je later uitgelegt hoe je kip met cola bereidt, of waarom je juist houdbare koffiemelk in een saus moet gebruiken en geen ander verhevener geacht product.

ceviche beeld Martin Morales

beeld: courtesy Fontaine Uitgevers

Gezien de titel is het niet verrassend dat een groot aantal ceviche recepten de revue passeert. Het is de nationale dis van Peru. Evenals cavia, overigens. Consumptiecavia's zijn hier wellicht wat moeilijk te krijgen -blijf van die van uw buurmeisje af!- en dat geldt voor een flink aantal ingrediënten in dit boek: exotische maïssoorten; een arsenaal aan hete pepers; Peruaans bier; lucuma en pisco. Gelukkig worden de exotische ingrediënten in het hoofdstuk De Peruaanse Proviciekast toegelicht en vind je aan het eind van het boek een behulpzame verwijzing naar de Nederlandse webwinkel Sabor del Peru. Dat neemt echter niet weg dat de meeste van de door Morales genoemde pepers niet vers te krijgen zijn. Andere ingrediënten vind je waarschijnlijk wel in goede toko's maar bijvoorbeeld niet in de Jumbo in Wognum.


Het mag de pret niet drukken. Heel het boek ademt vreugde en gezelligheid. (Misschien tezamen dus wel te omschrijven als "pret" ware het niet zo'n vreemd en lelijk woord.) De foto's zijn licht en kleurrijk en de teksten doorspekt met jeugdherinneringen die je doen wegdromen naar de keuken van Morales' oma, of een straatvoedselstal in Lima. Zoals in bijna alle vertaalde kookboeken doet de tekst hier en daar wat houterig en vertaald aan. Maar ook dat mag de pret niet drukken. Ceviche is namelijk een zeer geslaagd en ronduit innemend kookboek. Je ziet dat er met plezier aan gewerkt is en dat er zorg en tijd is besteed aan opmaak en informatie en -niet te vergeten- aan de omslag met zeer overtuigend keukentegeltjesreliëf.

 

Koop Ceviche van Martin Morales via potaatoo en betaal géén verzendkosten:

 Ceviche de keuken van Peru Martin Morales

 

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam. 

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

 

ook interessant voor u: