Florence, Firenze, slager en pane toscano Foto's: Merel Kamp

Kookboekrecensie: De smaken van Italië, Claudia Roden

Titelbeeld: Een kleine winkel in de Via Michelozzi in Florence en een slager in de Mercato Centrale in Florence, foto: Merel Kamp

 

Titel: De smaken van Italië
Auteur: Claudia Roden
Uitgeverij: Fontaine
Jaar uitgave: 2014
Prijs: 432 p. 39,95,- euro, harde kaft 
Waarom wel kopen: Een klassieker! Mooi overzicht van de Italiaanse keuken per streek. Culturele en historische achtergronden.
Waarom niet kopen: U eet geen vlees, of geen vlees en zuivel. (Het boek blijft leuk om te lezen, maar veel recepten zult u niet kunnen bereiden.)

De smaken van Italie, Claudia Roden

 

Op het Florentijnse vliegveld gaat het er niet heel anders aan toe dan elders. Er is een panorama-café met uitzicht op een plak asfalt gedecoreerd met lijnen en pijlen en bezaaid met verrolbare trappen naar niets. Het eten ziet er houdbaar en flets uit, het meubilair is gefineerd, de koelingen ronken luid, het personeel draagt synthetische uniformen in een kleur en model waarin zelfs Doutzen Kroes er ziekelijk en misvormd uit zou zien. Desondanks lopen mensen af en aan met felrode dienblaadjes met overhangende pizzapunten en dikke ciabatta's met daartussen zichtbaar het plichtmatige plukje krulsla, maar verder niet veel meer. De koffie is beter en veel goedkoper, dat wel. Na een kleine week ondergedompeld te zijn in de Florentijnse eetcultuur vormen deze 100 minuten in dit panorama-café een vreemd afscheid. Als de realiteit je tegenvalt, kun je gelukkig altijd teren op herinneringen en vooruitzichten. 

De herinneringen

We aten -in willekeurige volgorde- ribollita en pappa al pommodoro: beide Toscaanse, soepen van de armen en de uit het Zuiden afkomstige pasta aglio e oglio e peperoncino, een pasta met knoflook, olijfolie en gedroogde rode peper en de pasta sugo di nonna, een pasta met oma's saus. Dan waren er de crostini de fegatinicarciofi con granaconiglio alla cacciatore: crostini met een puree van kippenlever; dun gesneden rauwe artisjokken met Parmezaanse kaas en konijn 'jager-style'. Ook waren er de schiacciate, een soort platte versie van de ciabatta met finocchiona, een Toscaanse salami met venkel en capocollo gedroogd varkensvlees met een diep rode kleur, oorspronkelijk uit Calabrië. Toe waren er cantuccini alle mandorle con vin santo;mandorlini, amandelkoekjes en -gebakjes en een heerlijke kleffe torta di ciocolato. Gerechten van een enorme eenvoud, die je doeltreffend zou kunnen noemen. Geweldige smaken, zonder de noodzaak van Ottolenghiaanse karrevrachten exotische kruiden. Mijn reispartner en ik keken elkaar na elke hap verheugd aan met een grote glimlach op ons gezicht en blossen op onze wangen. Voor de obers die ons routineus, maar vriendelijk bedienden, moeten we eruit hebben gezien als bezetenen.

Een Florentijnse pui in de via Andrea del Verrocchio en een groenteboer in de Borgo San Jacopo, Oltarno, Florence

Een Florentijnse pui in de via Andrea del Verrocchio en een groenteboer in de Borgo San Jacopo, Oltarno, Florence

De Toscaanse, en ook de Florentijnse keuken, was er altijd één van eenvoud, schrijft Roden in de inleiding bij het hoofdstuk over Toscane in De smaken van Italië. Men hield niet van aanstellerij en kunstgrepen. Het bewijs dat eenvoud en een geweldige keuken elkaar niet uitsluiten, leveren de chefs in de kleine osterie en trattorie in de achteraf straatjes van Florence dagelijks. En het bewijs dat eenvoud niet hand in hand gaat met calvinistische zelfkastijding, bewijzen de vele Florentijnen, die in deze eethuizen alleen aan tafel met een halve liter chianti hun lunch gebruiken. 

De vooruitzichten

We verheugen ons er nu al op dat we thuis al deze dingen zelf gaan bereiden en dat we daartoe de ideale handleiding in huis hebben met De Smaken van Italië van Claudia Roden, grande dame van het kookboeken schrijven. Het boek bestaat uit een overzicht van de Italiaanse keuken, ingedeeld in streken. Het werd voor het eerst in 1989 uitgegeven en eind 2014 werd een geactualiseerde versie uitgebracht ter ere van het 25 jarig jubileum van het boek. De kookboeken van Claudia Roden zijn eigenlijk altijd goed. Een gedegen studie van een keuken. Historische en culturele achtergronden verklaren gebruiken en ingrediënten. Roden won in 2012 de Johannes van Dam oeuvre-prijs. Uit haar boeken koken, brengt u een stapje dichter bij uw eigen, persoonlijke oeuvre prijs!

 

Koop De smaken van Italië van Claudia Roden via potaatoo en betaal géén verzendkosten:

De Smaken van Italie, Claudia Roden

 

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

ook interessant voor u: