broodscheppen, zelf maken, instructie

Maak uw eigen broodschep

De afmetingen van bovenstaande scheppen zijn 30 x 44 cm en 14 x 44 cm (inclusief handvatten). De smalle schep is voor kleine bolletjes,  baguettes en cricket.

Wie zelf brood bakt, heeft soms een broodschep nodig. Sommige (desem)broden moeten in een tijdsbestek van luttele seconden behendig in een gloeiend hete oven op een dito bakplaat worden gelanceerd. Eén goed gemikte worp volstaat. Voer die worp echter maar eens uit zonder het juiste gerei. Eén kleine motorische misrekening en de kwetsbare huid van uw handen -misschien wel uw kostbaarste bezit- plakt sissend aan de elementen in uw oven. Een vloek, een schreeuw en de geur van smeulend vlees. Zie daar uw eerste bakkersstigmata. 

 

Om dit alles te voorkomen, leggen wij u uit -bezorgd als we zijn om uw lichamelijk integriteit- hoe u in een handomdraai één of twee broodscheppen vervaardigt. Het is niet moeilijk, maar als u twee linkerhanden heeft, adviseren we u toch om deze instructie aan een handiger persoon door te sturen met bijpassend verzoek en een eventuele belofte van vergoeding -wat die ook moge zijn. Regelt u dat zelf even? Dan gaan wij vast aan de slag.

Heeft u hier helemaal geen zin in? Dan doen we het voor u. U kunt een set van twee scheppen bestellen in onze webshop:

 

BROODSCHEP

1 rolmaat

1 haakse hoek/winkelhaak

1 potlood

1/4 plaat okoumé of hardhoutmultiplex ca. 4mm dik (afmetingen 61x121)

1 figuurzaag / decoupeerzaag

1 schuurblokje / schuurapparaat

1 velletje schuurpapier korrel 80

1 velletje schuurpapier korrel 120

2 eetlepels parafineolie of een andere reuk- en smaakloze en voedselvriendelijke olie

eventueel:

ijzerdraad

1 nijptang

1 accuboormachine

1 houtboor (diameter naar wens)

 okoume multiplex

1. Ga naar een bouwmarkt en koop daar 1/4 plaat multiplex. Bij voorkeur FSC gekeurd okoumé van 4 mm dik, dat houdt wat langer stand dan ander multiplex.potlood

rolmaat

2. Teken met behulp van een rolmaat, een winkelhaak, een potlood en eventueel een lineaal, de vorm van uw broodschep op de plaat. Doe dit thuis, niet in de bouwmarkt.

 3. Neem de decoupeerzaag of de figuurzaag ter hand. Zaag de vorm die u zojuist aftekende netjes uit. Houd, indien u een decoupeerzaag gebruikt het winkelhaakviziertje van de zaag goed op de lijn. Zorg dat u de plaat goed vasthoudt of laat vasthouden door een gemotiveerde assistent. Als u het onhandig vindt om met de hele plaat te werken, kunt u de plaat eerst even doormidden (niet door uw aftekeningen heen!) zagen.

4. Voila! U heeft nu uw grof uitgezaagde schep(pen).

decoupeerzaag5. Boor eventueel een gat in het handvat, zodat u de schep(pen) straks kunt ophangen. Noodzakelijk is dit niet. Gebruik hiervoor een houtboor met de gewenste diameter en een accuboormachine.

6. Omdat de scheppen nog wat ruw zijn, is schuren noodzakelijk. Neem het schuurapparaat (of schuurblokje) ter hand met daarop een vel schuurpapier korrel 80 (P80). Schuur eerst geduldig en rustig het oppervlak. Duw niet op het schuurapparaat. Daar houdt het niet van. Schuur de kanten van de plaat met de nerfrichting mee schuin af. Als u dat niet schuurmachineop deze manier doet, heeft u kans dat het bovenste laagje van het multiplex uitbreekt.

7. Herhaal bovenstaande stap met een vel schuurpapier korrel 120 (P120). Na deze stap kunt u eventueel nog fijner schuurpapier gebruiken. Uw plaat wordt dan glad en zacht als de rug van een pas geschoren pup. Noodzakelijk is het niet.

6. In feite is uw schep nu klaar! Om vlekken te voorkomen en het hout af te sluiten is het echter verstandig om het hout te olieën. (Doe dat nog niet als u uw schep wilt decoreren. Zie stap 7.) Doe dat met olie en een doek. Gebruik niet overmatig veel olie en wrijf de olie een beetje in. Laat de plaat even drogen en veeg daarna de laatste resten met een schone oude lap van de plaat af.

nijptang7. Zo'n stuk multiplex is ook maar een stuk multiplex, ookal heeft het de vorm van een schep. Om het geheel een gezellig en ambachtelijk voorkomen te geven kunt u het decoreren door het te  brandmerken. U doet dat als volgt. Knip een stuk ijzerdraad van een spoel ijzerdraad (zonder coating) met een nijptang. Maak een vormpje door het ijzerdraad te buigen. Het meest eenvoudig is een streepje; u vouwt het ijzerdraad bij het uiteinde één keer om in een hoek van 90 graden.

8. Houdt dit stukje ijzerdraad met het gevormde uiteinde met een nijptang in een gasvlam todat het roodgloeiend is. Houd het dan tegen de broodschep op de gewenste plaats. Ga hiermee door totdat u het gewenste patroon heeft verkregen.

broodschep decoreren

9. Schuur de gedecoreerde schep nog 1 keer flux heel licht op met korrel 120 of fijner en olie hem.

Heeft u daar helemaal geen zin in? Dan doen we het voor u. U kunt een set van twee scheppen bestellen in onze webshop.

ook interessant voor u:

set broodscheppen

Set van 2 broodscheppen