Place Monge, Libanees, recepten, keuken, eten

Ode aan de Libanees van Marché Monge

Op Place Monge in het Quartier Latin in Parijs is 3 dagen per week een pittoreske, kleine markt met etenswaren, de Marché Monge. Op deze markt vind je een stal waar een zeer vriendelijke en enthousiaste Libanees je toelacht en waar je met een grote boog omheen moet lopen, als je wilt dat je leven blijft zoals het is.
De Libanees van Place Monge

Het is deze man die mij nietsvermoedend mijn aanzienlijke liefde voor de Libanese keuken bijbracht. De dag dat ik hem voor het eerst ontmoette staat in mijn geheugen gegrift. Hij lokte me naar zijn stal met zijn vriendelijk gegrijns en een stukje platbrood met daarop een mij toen nog onbekende mezze. Het aanbod leek me onschuldig genoeg en dus stak ik het stukje brood in m'n mond, zoals ook mijn vriendin naast mij, die ondertussen ook was bezweken onder de tweeledige tactiek van grijns en platbrood.

Een half uur later na een lange proeverij en veel onhandig Frans gestamel met volle mond, liepen we lyrisch door de Rue Monge, als twee verloren zielen die na een bezoeking van Maria opnieuw richting aan hun leven wisten te geven. We overtroffen elkaar met superlatieven om deze keuken te beschrijven en hapten ondertussen gulzig in ons opgerolde platbrood met labneh, tabouleh, humus en muhammara.

We fotografeerden onze broodjes en maakten portretten van elkaar mét onze broodjes, opdat wij niet vergaten. Op al deze foto's prijkt op onze gezichten dezelfde grijns als die van de Libanees. We waren, in één woord, bezeten.

Dus een ode aan deze man, opdat ook jullie hem niet vergeten. Vier klassieke Libanese recepten die je leven op z'n kop zullen zetten. Misschien.

 

Fatet Betenjan: gebakken aubergine met warme yoghurt

Jibneh wa labneh: romige dip van feta en yoghurt

Muhammarra: walnotentapenade met  granaatappelmelasse

Baba ganousj: rokerig auberginesmeersel

Fattoush: frisse salade met een dressing met sumak en granaatappelmelasse

 

 

Meer over de Libanese keuken? We bevelen u de volgende boeken aan:

De souk, kookboek

Comptoir Libanais kookboek

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

ook interessant voor u: