Het atelier van Elise van Iterson in Amsterdam: foto: Merel Kamp

Quik 'n dirty interview: illustrator en kok Elise van Iterson

Elise van Iterson is illustrator en kok. Elise studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en illustreerde voor o.a. Hard//Hoofd, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en De Morgen. Momenteel werkt ze, naast haar deeltijd baan als kok aan de Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender een spannend project waarover we later meer uit de doeken zullen doen. Nu eerst een kleine kennismaking. We spreken Elise in haar atelier in Amsterdam.

 

Hoe kom je aan je culinaire interesse?
"Ik kom uit Maastricht. Een zekere Bourgondische insteek is me met de paplepel ingegeven. Wanneer ik ga slapen, denk ik aan mijn ontbijt en wanneer ik aan het ontbijten ben, denk ik aan wat ik straks tijdens de lunch zal gaan eten en zo voorts. Ik denk eigenlijk heel de dag aan eten. Bovendien werk ik drie dagen in de week als kok. Ik heb eigenlijk twee partime-banen: kok en illustrator en met de Culinaire Verjaardagskalender vloeide er wat over van het ene domein naar het andere".

 

illustratie Elise van Iterson

illustratie voor Vrij Nederland, Elise van Iterson

 

Kun je iets vertellen over het proces van illustreren? 
"Ik werk het beste als ik hele dagen aan alleen in mijn atelier zit en dan eerst uren heb gerommeld om de onrust in mijn lijf en brein te temperen. Als ik een opdracht van een krant krijg is dat een ander verhaal. [red.: zie onder] In mijn atelier, luister ik graag naar radio Klara. Vaak ook zet ik een favoriet album op repeat, dat kan dan uren achter elkaar opstaan; daar word ik rustig van. Ook luister ik - kijk ik met een half oog - graag naar Boeken van Wim Brands. Ik ben altijd benieuwd naar het proces van schrijven, omdat ik het vergelijkbaar vind met wat ik doe. Ooit las ik dit van de schrijver Jonathan Franzen
het atelier van Elise van Iterson in Amsterdam, foto: Merel Kamp"It is depressing, but that's the world an artist (writers, painters, musicians... the ones who work by themselves) lives in. It attracts depressive types. It is depressing, while other people are doing usefull things... To sit in a room to think about precisely the things about yourself you don't want to think about. The parts that everybody else is busily happily ignoring." Zo ervaar ik het ook!"

Hoe ga je te werk als je een opdracht van een tijdschrift/ander medium binnenkrijgt?
"Als een krant belt, heb ik een onderwerp, een ingetekend kader en een paar uur de tijd. Dan moet het dus snel en zonder contemplatie. Dan moet ik beroep doen op wat er in me zit, om het zo maar te zeggen. Ik vergaar van alles door veel te tekenen en om me heen te kijken. Als ik zo'n opdracht krijg knijp ik de spons in een keer leeg. Dus goed beschouwd doe je er niet 3 uur over maar dagen!
Voor boeken en tijdschriften krijg je langer de tijd, dan kan ik schuiven met ideeën en vorm."

 

koolrabi uit de Culinaire Verjaardagskalender, Elise van Iterson

illustratie uit de Culinaire Verjaardagskalender, Elise van Iterson

Wat streef je na in je illustraties? 
"Ik probeer altijd middels een atypische compositie toch een harmonieus beeld te maken. Ik hoop dat mensen in mijn beelden een lichte vorm van surrealistisme ervaren, en dat er altijd iets verdwaald en/of verdwaasd aan lijkt te zijn. Verstilde beelden, streef ik na en humoristische én melancholische. En eigenlijk ook tijdloze. Idealiter vergen de beelden die ik maak enige inspanning van de aanschouwer en zetten ze tot denken aan. Die inspanning hoeft niet per se op intellectueel niveau plaats te vinden. Het gaat erom de kijker even los te weken van het hier en nu en een nieuwe ervaring te bieden. Ik maak - om die reden - graag verhalend werk. Het liefst werk ik in series, dan krijgt het verhalende aspect nog een grotere rol."

Van 2 mei tot 2 juni kun je de expositie ‘Van de Kaart’ van Elise bekijken in de Voorkamer van Felix Meritis. Te zien zijn de werken die zij maakte voor de Culinaire Verjaardagskalender en de eerste tekeningen die de basis vormen van het kaartspel waar ze nu aan werkt. Elise onderzocht de achtergrond van het kaartspel en kwam erachter dat het spel dat ontstond in de middeleeuwen symbool stond voor de verschillende klassen in de samenleving. Ze brengt dat in deze expositie tot uiting door middel van tekeningen van het eten dat die verschillende klassen vertegenwoordigt. 
 
 

 

 

Van 2 mei tot 2 juni 2015 kun je de expositie ‘Van de Kaart’ van Elise bekijken in de Voorkamer van Felix Meritis.
 
Te zien zijn de werken die Elise maakte voor de Culinaire Verjaardagskalender en de eerste tekeningen die de basis vormen van het kaartspel waar ze nu aan werkt. Elise onderzocht de achtergrond van het kaartspel en kwam tot de ontdekking dat het spel dat ontstond in de middeleeuwen symbool stond voor de verschillende klassen in de samenleving. Dit gegeven brengt ze in deze expositie tot uiting door middel van tekeningen van het eten dat die verschillende klassen vertegenwoordigt. 
 
Van de Kaart – Voorkamer Felix Meritis – Gratis toegang – open ma t/m vrij 9.00 – 17.00 uur

 

Bezoek de website van  Elise van Iterson

 

ook interessant voor u:

Icecream, GOOD FOOD, Studio Mirthe Blussé

GOOD FOOD ice-cream print Mirthe Blussé

GOOD FOOD lemons print Mirthe Blussé