Flare pan, Image courtesy Lakeland UK

Raketwetenschapper in de keuken

Titelbeeld: Flare pan, Image courtesy Lakeland UK

Voor wie niet naar de maan wil, maar zich toch een beetje astronaut wil voelen

 

Een pan ontwerpen, daarvoor hoef je geen raketwetenschapper te zijn, toch? Ja, toch wel. Flare is een set pannen ontwikkeld door Lakeland, een Britse keukengereispeciaalzaak en raketwetenschapper, Dr. Thomas Povey, professor aan Oxford University wiens specialisme ligt in de thermodynamica, toegepast op raketmotoren en straalaandrijving.

De pannen zijn vervaardigd uit gegoten aluminium; een uitstekende hittegeleider. De ribben zorgen voor warmtekanalen, die de hitte van het gasfornuis bijzonder efficiënt rond de hele pan geleiden; de pan wordt sneller warm en de warmte is gelijkmatiger verspreid, waardoor er minder energie nodig is bij het koken. Bij normale pannen raakt meer hitte verloren in de ruimte. Geschat wordt dat het koken met Flare -op gas- een energiebesparing van zo'n 40% oplevert. Koken kost zo potentieel minder tijd en gegarandeerd minder geld.

Flare pan, Image courtesy Lakeland UK

Flare pan, Image courtesy Lakeland UK

Povey raakte geïnspireerd toen hij tijdens een bergexcursie water verwarmde met een kampeergasje. Onder die omstandigheden is de geleiding en hittespreiding van de pan waarin je het water verwarmt cruciaal, omdat de omgevingstemperatuur het verwarmingsproces tegenwerkt. Povey besloot een vernieuwend koelsysteem voor raketmotoren te vertalen naar een product met een wat alledaagser gebruik: De pan. En met succes. De Flare reeks werd bekroond met een Hawley Award 2014 voor uitzondelijk ingenieurswerk dat het milieu aantoonbaar ten goede komt. 

Momenteel zijn de Flare pannen verkrijgbaar via de webshop van Lakeland.

 

ook interessant voor u: