Kaart van Amsterdam, uit: De Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender

Voorproef Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender

Deze zondag, 7 december, presenteert illustrator Elise van Iterson in Aan de Amstel in Amsterdam haar Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender. Potaatoo mag u vast een voorproefje geven met een kleine toelichting van de maker:

 

"Het voorwoord bij de kalender is geschreven door Hiske Versprille, culinair recensent van het Parool. De eerste pagina's zijn vormgegeven als een boek. Daar vind je lijsten van wat er in Nederland en omstreken wordt gevonden, geteeld en geschoten in welk seizoen. Daarop komen groenten, bladgroenten, kruiden, noten, fruit, zeewier, vis, wild, schaal- en schelpdieren, en nog veel meer voor. Ik heb daar lang aan gewerkt en ook hulp ingeroepen van de chef van restaurant Marius en verschillende vishandels. Het moest wel een kloppende lijst zijn. Bij de seizoenslijsten heb ik illustraties gemaakt van de losse ingrediënten."

 Seizoenslijst winter, uit: de Amsterdamce Culinaire Verjaardagskalender

Seizoenslijst winter, uit: de Amsterdamce Culinaire Verjaardagskalender

"Na het boekgedeelte moet je de kalender een kwartslag draaien en dan wordt het eigenlijk pas een kalender. Dan krijg je steeds een door mij verbeelde situatie in een Amsterdams restaurant te zien. Je ziet in dat beeld direct om welk restaurant het gaat. Van elk van die (twaalf) restaurants heb ik de chef geinterviewd en gevraagd een maand te kiezen en een gerecht te bedenken dat hij in die maand met seizoensproducten zou bereiden. De ingrediënten van dat gerecht zijn steeds op een licht surrealistische manier in de illustratie verwerkt. Slakken kruipen door iemands haar, amandelen worden een print op een blouse. Het ging me er niet om een kalender met geïllustreerde seizoensrecepten te maken. Het gaat er meer om de culinaire rijkdom en diversiteit die we in Nederland -en dan ook specifiek in Amsterdam- kennen te verbeelden."

Restaurant As uit: De Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender

Restaurant As uit: De Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender

 

BESTEL DE AMSTERDAMSE CULINAIRE VERJAARDAGSKALENDER! 

Lees hier het interview met Elise van Iterson.

 

Meewerkende restaurants en winkels zijn: Aan de Amstel, Bak RestaurantDe IJsmakerij,De PasteibakkerijCafé De KlepelCafé SchillerFoyerFromagerie Abraham Kef,Restaurant AsRijselVleck Wijnen, en Worst wijncafé.

ook interessant voor u:

GOOD FOOD lemons print Mirthe Blussé

Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender Elise van Iterson

Amsterdamse Culinaire Verjaardagskalender van...