Augurken illustratie, Merel Kamp Potaatoo

Augurken inmaken

beeld en tekst: Merel Kamp

Lang geleden zag ik op het NOS 8 uur journaal beeldmateriaal van mensen die languit gestrekt gelegen op stapvoets voortbewegende bedden, met hun gezichten naar de grond gericht augurken plukten. Deze houding tijdens het oogsten van laag groeiende groenten en vruchten, is waarschijnlijk een gevolg van arbo-eisen. Liggend over de akker voortbewogen worden en plukken is vast minder belastend voor de rug van de werknemer in kwestie dan de hele dag bukken of door de knieën.

De Arbowet heeft het beste met ons voor. Zo moeten mensen die lang achter de computer zitten een fatsoenlijke stoel hebben, of, zoals je steeds vaker ziet, een volwassen versie van de Skippybal. Zitten op een bal maakt een eindeloze stroom emails beantwoorden (dat is namelijk wat 40% van het Westen als werk doet) een lichamelijk verantwoorde, zelfs gezonde en stimulerende bezigheid. Maar ook een belachelijke.

Zou er naast de Arbo-wetgeving, die let op ons fysiek welzijn niet ook wetgeving moeten zijn die er naar streeft om “gêne tijdens de arbeid te voorkomen en de ‘swag’ van de werknemer intact te houden”. Ik citeer hier maar alvast uit die wet. In een weiland vol met gestrekt rollende werknemers, ziet een toevallig passerende piloot, of gewoon iemand die kijkt hoe het met de oogst staat niets dan billen. Beeld je eens in hoe kwetsbaar een werknemer zich zal voelen in een dergelijke positie. Nul ‘swag’. Ook zijn er maar weinig mensen die er, zittend op een bal, echt goed uit zien, laat staan iets van professionaliteit en autoriteit uitstralen, behalve misschien turnsters of Beyoncé. En wat doe je aan bij een bal? Stel je een sollicitatiegesprek op een bal voor. Of erger, een ontslaggesprek. Werk voor de FNV.

 

AUGURKEN (4 personen)

20 augurken
veel zout
1/2 liter azijn
1/2 liter water
300 gr. suiker
1tl korianderzaad
1 tl mosterdzaad
1 groene peper
10 peperkorrels
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
Een paar takjes dille
Een grote gesteriliseerde glazen pot

 

1. Was de augurken en droog ze. Bestrooi de augurken met het zout en laat ze een nacht afgedekt in de koelkast staan.

2. Breng de volgende dag in een pan de azijn en het water met alle kruiden (niet de dille en de peper) en de suiker aan de kook en laat het geheel even inkoken gedurende een minuut of 10. Stop ondertusen de augurken, gesneden of in hun geheel in de glazen pot.

3. Overgiet de augurken met het ingekookte azijn mengsel. Als je meerdere potten gebruikt verdeel dan de kruiden. Leg bovenop in de pot of in elke pot een takje dille en een hele of halve groene peper.

ook interessant voor u: