Bananenbrood, foto: Merel Kamp potaatoo

Bananenbrood

Beeld en tekst: Merel Kamp

Ongeacht in welke voedingszuil je je bevindt, en welke fysieke of geestelijke intoleranties je nopen tot een specifiek dieet, is het interessant om veganistische gerechten te bereiden. Er moeten dingen vervangen worden door iets anders. Alternatieven moeten worden bedacht.

Het is geen sinecure, denk je, zo'n veganistische cake. Welnu, dat is het wel. Deze cake maak je in een handomdraai. Er is niets geks of ongeregelds aan en het resultaat is een lichte, zeer smakelijke versnapering voor bij de thee of koffie.

 

BANANENBROOD MET WALNOTEN (4 personen)

210 gram speltbloem
2 tl. bakpoeder
1/2 tl. bicarbonaat soda
1/4 tl. zout
1 tl. kaneel
1 flinke hand walnoten, in stukken gebroken
80 ml. kokosolie
70 ml. dadelstroop
4 kleine of 3 grote bananen
1 mespunt vanille (merg)

 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem en twee zijkanten van een cake- of broodblik met een strook bakpapier en vet de kopse kanten van het blik in met kokosolie.

2. Meng in een middelgrote kom alle droge ingrediënten goed door elkaar. Houd een paar walnoten achter.

3. Prak in een andere kom de bananen fijn. Het wordt vanzelf steeds vloeibaarder als je blijft prakken. Voeg hieraan de vanille toe.

4. Verwarm de kokosolie eventjes zodat deze vloeibaar wordt. Laat een beetje afkoelen en meng nu de olie en de dadelstroop door de geprakte bananen.

5. Roer dit mengsel vervolgens door de droge ingrediënten en stort het uit in het beklede en ingevette bakblik. Bestrooi met stukken walnoot.

6. Bak het geheel gedurende zo'n 40-50 minuten. (Afhankelijk van de grootte van het bakblik en dus de dikte van de massa.) Zet de wekker eerst op 30 minuten en controleer of alles goed gaat. (Natuurlijk gaat alles goed!) Het bananenbrood is klaar wanneer een mes dat je er in het midden in steekt er schoon weer uit komt.

ook interessant voor u: