Bietendip, Foto: Merel Kamp Potaatoo

Bietenbonanza

beeld & tekst: Merel Kamp

Op druilerige zondagen, kun je maar beter iets lekkers bij de borrel hebben, waar niet al te veel moeite in gaat zitten. Als dat lekkers bovendien fel afsteekt tegen de egaal grijze hemel, is dat mooi meegenomen.

Bieten dus, met yoghurt en knoflook. Maak deze dip onder het genot van een glas wijn. Je bent niet aan het koken, welnee, je maakt gewoon even een hapje. Terwijl de bieten in de oven zitten en daarna afkoelen, kun je bovendien een andere activiteit ontplooien. In het droevigste geval: op Buienradar kijken. Pas op voor deze valkuil.

 

BIETENBONANZA (4 personen)

3 middelgrote bieten
4 el. vette yoghurt
1 el. olijfolie
2-4 tenen knoflook
zout en peper naar smaak

 

1. Rooster de bieten met schil en al in een oven op 220 graden, totdat je er met gemak met een vork in kunt prikken. Afhankelijk van de grootte van de bieten duurt dit zo'n 40-50 minuten. Laat ze dan even afkoelen in de tuin of op het balkon. Doe dat zelf ook, indien nodig.

2. Doe ondertussen de yoghurt, knoflook in stukken en olijfolie in de keukenmachine.

3. Trek, wanneer je de bieten kunt hanteren, de schil eraf, tussen mes en duim. Snijd de bieten in stukken en doe ook deze in de keukenmachine.

4. Zet de keukenmachine aan en pureer alle ingrediënten tot een niet al te gladde massa. Zorg wel dat alles goed gemengd is. Schep daartoe tussentijds alles in de blender even om.

5. Serveer met (een stevig bruin) brood.

ook interessant voor u: