Bietenchutney

Beeld en tekst: Merel Kamp

Behalve voor bloed en margarine, heb ik een fobie voor gelei en suikerige emulsies als jam en caramel. Het woord gelei is in mijn ogen al even vies en glibberig als de gelei zelf. “Zjuhllijijijij” Bah! Het gaat me er niet eens om dat gelatine wordt geproduceerd uit huiden en beenderen van dieren. Jakkes! Het gaat erom dat het glinstert en potentieel plakt en mierzoet is net als zoiets suikerigs als jam. Brrrrrr. 

Deze angst zit diep, lieve mensen. Als mijn vader appelstroop eet -en dat doet hij met overgave- dan denk ik aan de zoete plakkerigheid op zijn tanden en zou ik het liefst het broodje uit zijn handen slaan. “Nee! Pas op! Stroop!”  Maar vader wil niet gered worden. Vader wil stroop. Het zou ook vervelend zijn als iemand met een sociale fobie naar recepties en vrijmibo’s ging om andere mensen uit sociale situaties te redden. “Nee! Pas op! De ander!” En opeens zit je alleen thuis. Maar als je daar dan toch bent, eet dan een zuurdesemboterham met smakelijke belegen boerenkaas en deze chutney van rode bieten. Chutney is voor mij jam, ontdaan van al zijn fobie-opwekkende eigenschappen. Niet te zoet, niet te geleiïg, en niet te plakkerig. Geen reden tot paniek dus. Zelfs reden tot vreugde!

 

Onderstaande bietenchutney komt uit het boek Rijke Oogst van Alys Fowler. We hebben het recept een heel klein beetje aangepast, omdat we razend eigenwijs zijn. Alys roostert de bieten een avond van tevoren en laat ze 's nachts afkoelen. Dat doen wij niet. Als je dat toch doet, zorg er dan voor dat je alle sappen in de braadslee bewaart, want die heb je nodig.

Koop Rijke Oogst via potaatoo en betaal géén verzendkosten:

Alys Fowler Rijke Oogst

 

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

 

 

BIETENCHUTNEY (voor 2 flinke potten vol)

1 kg bieten
100 ml balsamicoazijn
een handvol verse marjolein en tijm
zeezout, naar smaak
sap en rasp van 1 grote sinaasappel
2 grote rode uien
50 gram rietsuiker
2 el olijfolie
4 teentjes knoflook in plakjes
100 gram witte basterdsuiker
400 ml rode wijnazijn
twee flinke gesteriliseerde potten

 

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Was en schil de bieten en snijd ze in vieren. Leg ze in een braadslee en voeg balsamico, marjolein, tijm een snuf zeezout en het rasp van een sinaasappel toe. Meng alles even met de handen. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en rooster de bieten gedurende zo'n 40 minuten, of totdat je er een mes in kunt steken.

2. Zet de bieten even in de tuin of op het balkon om af te koelen. Rasp ze, wanneer je ze kunt hanteren, of snijd ze in een fijne julienne.

3. Doe de rode uien in halve ringen, met de rietsuiker en olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de uien al roerend op laag vuur tot ze helemaal gaar zijn en beginnen te karamelliseren. 

4. Voeg de knoflook, bieten, basterdsuiker, het vocht uit de braadslee,het sap van de sinaasappel en het rode wijn azijn toe.

5. Laat alles onder af en toe roeren 30 minuten sudderen tot het ongeveer met tweederde is ingekookt. Als je een lepel over de bodem trekt en het even duurt voor de siroop terugloopt, is de marmelade klaar. Is er geen siroop meer, dan heeft alles te lang gekookt; voeg dan een beetje azijn of sinaasappelsap toe en misschien een beetje suiker. Laat het mengsel nog even koken.

6. Schep de chutney in potten terwijl hij nog warm is. Bewaar in de koelkast en gebruik altijd een schone vork of lepel om de marmelade op je bord te scheppen. Geef een van de potten aan de buren of een goede vriend, anders eet je weken lang bietenmarmelade. Of halveer het recept.

n.b. Onze ervaring: De chutney had meer suiker nodig om werkelijk tot een siroop te komen. Tegen het einde hebben we ongeveer 3 eetlepels honing toegevoegd, toen ontstond pas een siroop.

ook interessant voor u: