Brutti ma buoni, foto: Merel Kamp

Brutti ma buoni

Beeld en tekst: Merel Kamp

Brutti ma boni, oftewel: lelijk, maar lekker. Het klinkt als de naam van een fout feest in een voetbalstadion waar mensen energiedrank drinken en in wild bedrukte t-shirts coke snuiven van elkaars buik. 

In werkelijkheid gaat het hier om een Italiaans koekje. Echt heel lelijk is het koekje niet eens, maar in Italië hanteren ze wellicht andere standaarden. Het is wel heel lekker. Knapperig én taai. Croccante e gommoso. Dat is misschien een heel ander soort feest.

 

Het volgende recept is afkomstig uit De Zilveren Lepel. Koop het via potaatoo en u betaalt géén verzenkosten:

De Zilveren Lepel, klassieker Italiaans

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

 

  BRUTTI MA BUONI (ca. 10 stuks)

3 eiwitten
200 gram geroosterde hazelnoten
160 gram basterdsuiker
5 gram vanillesuiker
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven

 

1. Klop de eiwitten stijf in een goed ontvette kom en maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine.

2. Vouw de suiker, vanillesuiker en fijngemalen hazelnoten geduldig in beetjes door de eieren.

3. Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier, vet het bakpapier in met de boter en bestuif licht met bloem.

4. Verwarm het ei-hazelnoten-suiker mengsel op laag vuur op een hitteverdeler en blijf constant zacht roeren gedurende zo'n 30 minuten. Je zult zien dat de textuur van het mengsel verandert.

5. Schep met een eetlepel 10 ongeveer gelijke porties op de bakplaat en bak de koekjes gedurende 30-40 minuten (afhankelijk van de effectiviteit van je oven). Open de oven beslist niet tijdens het bakken, tenzij je leven ervan afhangt. Nood breekt wetten.

6. Laat de lelijke dingen afkoelen op de bakplaat en maak ze los met een spatel of plamuurmes.

 

 

 

ook interessant voor u: