courgettekoekjes, foto: Merel Kamp

Courgettekoekjes

Beeld en tekst: Merel Kamp

Courgettes zijn er momenteel nog steeds in overvloed. Afkomstig van ijverig producerende courgetteplanten in eigen tuin of schooltuin. 

We adviseren je voor dit recept de courgette in julienne te snijden en niet te raspen. Waarom? Omdat het een leuke oefening is van je fijne motoriek en een vorm van culinaire meditatie. Snijd de courgette eerst in dunne plakjes, stapel die op en snijd dan de reepjes, met ongeveer de dikte van een lucifer. Concentreer je op de exacte afmetingen van de 'lucifers'. Snijd met concentratie, toewijding en liefde. Maak je hoofd leeg en adem rustig. Als je alles gesneden heb, bekijk dan tevreden je werk en verbaas je over hoeveel schoonheid er bestaat in de kleine dingen.

Als je dit een verschrikkelijk idee vindt, zet dan gewoon Metallica op en rasp die courgette aan gort. Het is een vrij land.

 

COURGETTEKOEKJES (2 personen)

1 courgette, grof geraspt of in julienne
2 eieren
1 tl komijnzaad
1 groene peper
120 gram feta
2 lenteuitjes
1 bos koriander, gehakt
60 gram bloem
200 ml. vette yoghurt
1 teen knoflook (of naar smaak)
evt. 1. hand verse munt

 

 

1. Rasp de courgette, of snijd deze in julienne. Leg de courgette op een bord en bestrooi met zout. Laat zo minstens 10 minuten staan.

2. Snijd ondertussen de uitjes in ringetjes en hak het pepertje en de koriander fijn. Verwarm het komijnzaad kort in een klein pannetje -totdat het begint te geuren.

3. Neem een middelgrote mengkom. Breek de eieren in de kom en klop ze los. Voeg de verkruimelde feta toe en roer die door de eieren met een vork. Voeg ook de uitjes, de komijn, de groene peper en één hand koriander toe.

4. Zet het bord met de courgette schuin, zodat overtollig vocht eraf loopt, maar niet te schuin om slapstick te voorkomen. Dep met een schone theedoek de courgette droog. Neem vervolgens hand voor hand de courgette van het bord. Knijp uit boven de gootsteen en voeg toe aan het eiermengsel. 

5. Als alle courgette is toegevoegd moet je nog even goed roeren. Voeg nu de bloem toe en roer nogmaals totdat je een mooi stevig beslag hebt.

6. Maak nu de yoghurtsaus: Roer in een kleine kom de yoghurt los. Voeg daaraan knoflook en 1 hand munt en/of koriander naar smaak toe.

7. Giet een laagje olie (zo'n 2-3mm) in een voorverwarmde pan die niet snel aanbakt. Wacht tot de olie goed heet is. Schep een flinke eetlepel vol met beslag en laat dit behendig en zachtjes in de olie zakken. Beteugel je ongeduld en probeer de koekjes niet te snel om te draaien. Bak de koekjes om en om goudbruin.

8. Serveer de koekjes met de yoghurtsaus. Breng op smaak met peper en zout.

Courgettekoekjes 

ook interessant voor u: