daslook collage beeld: Merel Kamp

Daslook-dragonpesto

beeld en tekst: Merel Kamp

Voor dit recept zult u zich schuldig moeten maken aan stroperij of zelf moeten gaan kweken. In artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht staat over stroperij  het volgende:

"Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie."

Daslook vindt u (momenteel, middel april) in het Amsterdamse Bos en in menig park en perk. Gezien bovenstaand wetsartikel, is het plukken ervan niet zonder enig risico. Stelt u zich toch eens voor dat u in de boeien geslagen wordt omdat u met een enorme baal daslook op uw rug op heterdaad betrapt wordt bij het plukken van nog meer daslook. Wat voor status heeft een mens in de gevangenis als die er zit voor het plukken van daslook? Tijdens de schaft wordt u aan weerzijden ingesloten door onfrisse, zware jongens/dames, die u na elke tweede hap veelbetekenend aankijken. Tijdens het douchen staan ze opeens voor u. U kijkt van de één naar de ander. Het is niet zozeer dat u naakt bent, als wel dat u weerloos bent. Dat naakte neemt u op de koop toe. "Wat doe je dan met die daslook als je dat spul geplukt hebt?", vraagt de één. "Daar ben ik nou ook wel eens effe heel benieuwd naar!", zegt de ander.

Ik bedoel maar: Wees voorbereid als u toch gaat plukken.

 

 

DASLOOK-DRAGONPESTO

50 gram daslook (dat is ongeveer een bruidsboeketje groot)

20 gram dragon

50 gram zonnebloempitten, bruingeroosterd in een koekenpan

100-120 ml goede olijfolie

een snuf zeezout

 

1. Was de daslook grondig. (Honden!) Laat uitlekken.

2. Rooster de zonnebloempitten totdat ze goudbruin zijn.

3. Doe de daslook, de dragon en de zonnebloempitten in een keukenmachine. Zet aan en giet er direct de olie bij en gooi er een snuf zeezout in.

4. Maak de pesto zo grof of fijn als je wilt. 

 

daslook-dragonpesto met zonnebloempitten

 

 

 

ook interessant voor u: