Flespompoen met dip potaatoo

Flespompoen met dip

Beeld en tekst: Merel Kamp

Het is te allen tijde mogelijk de dingen, opzettelijk of per abuis, niet bij de naam te noemen. Soms geven we iets een positievere naam of omschrijving dan het eigenlijk verdient. Je kunt gruweldaden 'ondredelijk' noemen, een burgeroorlog een 'akkefietje' en de Rietveld stoel 'niet erg comfortabel'. Laatst reed mij iemand voorbij in een gemotoriseerde rolstoel, die de productnaam Fortress Calypso droeg.

Anthony Kleinepier

Er bestaat echter ook een fauteuil die niet alleen comfortabel is en ongemotoriseerd, maar ook precies de goede naam heeft. Dat is Dickie van ontwerper Anthony Kleinepier. Deze fauteuil is gevormd naar een opgericht mannelijk lid. Ook wel penis. (De uitdrukking mannelijk lid begint wat archaisch aan te doen en verwijst in jonge geesten misschien alleen nog naar een man die ergens lid van is. Van de openbare bibliotheek bijvoorbeeld.) Okee, het is een flinke stoel, misschien valt op de naam toch nog wat aan te merken. Misschien zou hij eigenlijk The Dick moeten heten of Penissimo. Hoe dan ook. De naam liegt er in de eerste plaats in ieder geval niet om.

Butternut squash

Dat kunnen we helaas niet zeggen van de naam flespompoen. Deze pompoen lijkt namelijk helemaal niet zo erg op een fles. Sterker nog, een heel andere associatie dringt zich op bij het zien van de vrucht die de Engelsen de eveneens curieuze naam 'butternut squash' meegaven. (Dat klinkt dan weer als een vroege voorloper van een inmiddels welbekende sport.) Een welwillend oog ziet misschien een verre gelijkenis met de ouderwetse Chiantifles met mand, of de fles van bochtwijn JP Jenet. Maar laten we wel wezen, mensen. Kom nu, laten we elkaar niet langer voor de gek houden. Die pompoen lijkt natuurlijk gewoon sprekend op een cactus.

 

GEROOSTERDE FLESPOMPOEN MET DIP (4 personen)

2 (biologische) flespompoenen
400 ml vette yoghurt
2 el tahin
2 teentjes knoflook
2 el geroosterd sesamzaad
1 limoen
4 tl za'atar
2 tl pul biber
olijfolie
zout

 

1. Was 2 flespompoenen, laat de schil eraan en snijd ze in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Leg de plakken in een overschaal of op een bakplaat.

2. Bestrooi ze met 2 tl pul biber, 4 tl za’atar en zout en besprenkel ze met olijfolie. Plaats de pompoen hoog in een voorverwarmde oven. Zet de oven op een hoge grill stand. De pompoen is gaar wanneer je mes er gemakkelijk in glijdt.

3. Doe in een kommetje 400 ml vette yohgurt en 2 flinke el tahin. Voeg 2 teentjes geperste knoflook, 2 el geroosterd sesamzaad en de rasp en het sap van 1 limoen toe. Roer. Proef en voeg eventueel nog wat limoensap toe.

4. Serveer de yoghurtdip naast de nog warme (enigszins geblakerde) pompoenplakken.

ook interessant voor u: