sinaasappel, beeld: Merel Kamp potaatoo gluhwein

Glühwein

"In the aftermath of our mistakes we eat crow, eat humble pie, eat our hat, or, at the other end of the sartorial menu, eat our shoe. And of course we eat our words. These sayings differ in their origins, but the overall implication is clear: error is both extremely unappetizing and very tough to digest."

Zo schrijft journalist Kathryn Schulz in haar boek, Being Wrong Adventures in the Margin of Error , een analyse van onze omgang met fouten en vergissingen en een pleidooi voor het aanvaarden van onze feilbaarheid. Het is opvallend dat wij Nederlands sprekenden helemaal niets eten wanneer we ons schamen voor een serieuze vergissing. We willen door de grond zakken, staan voor paal, schamen ons dood, gaan door het stof of halen bakzeil. Eten komt er niet aan te pas. 

Filmmaker Werner Herzog heeft ooit -omdat hij het bij het verkeerde eind had- samen met Alice Waters in haar restaurant Chez Panisse zijn eigen schoenen bereid. Herzog en Waters kookten de schoenen zo'n 5 uur in een bouillon met knoflook en kruiden. Dat is natuurlijk vals spelen. Het is vast niet de bedoeling dat we de hulp van een chef van het kaliber van Alice Waters inschakelen, wanneer we onze hoeden of schoenen moeten opeten. Of is dit juist de beste strategie; een zuiverend procédé? Niet alleen onze vergissing inzien, maar haar 5 uur lang laten pruttelen op een laag vuur, steeds weer het deksel oplichtend. Steeds weer die confrontatie: Daar heb je haar weer mijn vergissing. Hoe heeft het zo ver kunnen komen. Hoe kon ik zo stom zijn? 

Over je schouder kijkt een chef mee. "Pfff, wat een gedrocht. Veel lekkerder dan dit kan ik het niet maken, hoor!", zegt ze. Je roert lusteloos in je onsmakelijk ogende vergissing en zucht. "Ja, dat doe ik nooit weer."

 

Koop Being Wrong; adventures in the margin of error en betaal géén verzendkosten:

Being Wrong, Kathryn Schulz

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

 

 Omdat u zich natuurlijk nooit vergist, kunt u gewoon iets smakelijks laten pruttelen. Een pan glühwein bijvoorbeeld:

 

Glühwein (voor 2 liter)

1 liter rode wijn
1 liter vruchtenwijn (Ergens onderaan in het wijnrek van een grote AH te vinden.) of Pikeurtje (Te vinden bij een slijter.)
1 handsinaasappel
20 kruidnagels
2 stokjes kaneel
50-100 gram suiker (naar smaak)

 

1. Steek de 20 kruidnagels (een beetje leuk verdeeld) in de sinaasappel. Doe de sinaasappel in een flinke pan samen met 2 kaneelstokjes.

2. Giet in de pan de fles vruchtenwijn en de fles wijn leeg.

3. Warm het geheel even door (niet laten koken) en voeg dan tussen de suiker toe. 

4. Laat de glühwein minimaal een uurtje zachtjes trekken op een klein pitje.

 

ook interessant voor u: