Kardemommopje Yvette van Boven foto: Merel Kamp potaatoo

Kardemommopjes van Yvette van Boven

Bij kardemom dacht ik niet heel lang geleden altijd direct aan chakra's, wierook en chai-lattes, die ik veelvuldig heb mogen bereiden in dienst van een niet nader te specificeren koffieketen. Het concept chakra vind ik -met mijn Westerse geest- moeilijk te duiden, wierook vind ik -na een puberteit lang intensief misbruik- een verstikkend goed en chai lattes vind ik niet echt lekker, ja zelfs wel vies. U ziet, kardemom maakt bij mij een slechte start.

Een goede remedie voor angsten of vooroordelen van verschillende pluimage vormt een aansporing of aanbeveling van iemand die je vertrouwt. (Er zijn hierbij natuurlijk allerlei factoren in het spel: Uw leeftijd, uw al dan niet wantrouwende of skeptische levenshouding. Daar kan ik hier niet op ingaan.) Als een van mijn goede vrienden een vurig betoog zou houden voor het derde album van Celine Dion, dan zou ik op Youtube minstens twee liedjes van dat album proberen te doorstaan. (God zij dank hebben mijn vrienden smaak.) En als iemand anders die me dierbaar is me meevraagt naar een slipcursus in een cabrio Lada, dan zou ik dat minstens overwegen. 

U begrijpt waar dit heen gaat: Als Yvette van Boven mij verzekert dat je in een heel klein koekje heel erg veel kardemom kunt stoppen en dat dat koekje dan toch echt heel lekker is, dan ben ik bereid om gedachten aan chakra's en wierook op te schorten.
En dat loont, zo bleek. Nu maar hopen dat Mw. van Boven me niet vraagt om het derde album van Celine Dion een kans te geven tijdens een slipcursus.

 

Dit recept is afkomstig uit Home Baked, het nieuwe boek van Yvette van Boven, uitgegeven door Fontaine. KOOP DAT BOEK! U zult er geen spijt van krijgen. Als u toch spijt krijgt, dan bent u gek of iemand die snel spijt krijgt. Beide misschien iets om aan te werken. Grapje natuurlijk.

 

Koop Home Baked van Yvette van Boven via potaatoo en betaal géén verzendkosten:

Yvette van Boven, Home Baked, Fontaine Uitgevers

De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

 

 

KARDEMOMMOPJES VAN YVETTE VAN BOVEN

200 gram bloem
60 gram maizena
1/4 tl. zout
225 gr. boter op kamertemperatuur
50 gram poedersuiker
het merg uit 1 vanillestokje
de zaadjes van ongeveer 8 kardemompeulen

 

1. Zeef de bloem, maïzena en het zout boven een mengkom en zet opzij.

2. Klop met uw handmixer de boter met de suiker luchtig en romig gedurende een minuut of drie. Voeg vanille en kardemom toe.

3. Schep met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel totdat het net samenkomt. Meng niet langer dan dit om te verzekeren dat de koekjes straks bros zullen zijn.

4. Rol het deeg in plasticfolie en laat het een uur in de koelkast rusten. 

5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

6. Gebruik een meloenbolschepje om de bolletjes deeg uit te scheppen. Dit heeft tot voordeel dat u het deeg minder beroert. Als u geen meloenbolschepje bezit: Verdeel het deeg snel in 4 delen en rol er worsten van. Verdeel die worsten snel in kleine balletjes. Druk die op de bakplaat iets uit.

7. Bak de koekjes in het midden van de oven 12-14 minuten totdat de randen net gaan kleuren. Laat ze even afkoelen op de plaat en daarna verder op een rooster. Herhaal dit procédé tot het deeg op is.

8. Theoretisch kun je de koekjes enkele weken bewaren in een luchtdichte doos of pot, maar dat zal je niet lukken.

ook interessant voor u: