de koekmannen foto: Merel Kamp Potaatoo

Koggetjes

"Hier in de Nederlandse vestiging van deze multinational, ben ik de enige." zegt Arend Zeus, 42, financial controller. "Onze sollicitatiebrieven eindigen, ook in de zorg, direct onder op de stapel," zegt Bram Vlees, vice-directeur van zorgleverancier Cadance.
Het is een veel gehoorde klacht. In het bedrijfsleven beleven ze een keihard glazen plafond en zelfs regelrechte discriminatie. "Omdat de emancipatie van vrouwen zoveel aandacht opeist, hoor je nooit iets over die van ons", zegt Zeus, "maar wij hebben het echt niet makkelijk."

In Nederland bestaat slecht 0,5 % van de bedrijfstop uit koekmannen - tegenover 1,5 % in Zweden - en is het voor koekmannen over het algemeen niet toegestaan om een bedrijfsauto te leasen, omdat gevreesd wordt dat een volgende gebruiker niet zit te wachten op een auto vol kruimels. Dat terwijl ze in de trein vanwege hun opvallende verschijning met de nek aangekeken worden 

"Een treinreis is voor ons sowieso ongemakkelijk, ons hoofd past niet goed onder het bagagerek en mensen zijn vaak erg onvoorzichtig als ze naast je komen zitten", zegt Vlees, die al enkele jaren forenst, omdat de hem beloofde lease-auto hem ieder jaar weer door de neus wordt geboord. "Die gaat dan naar een vrouw!", zegt Vlees en schudt zijn hoofd bedroefd. Drie kruimels vallen daarbij voor hem op de grond. De geur van vanille en suiker vult de kamer. 

"Ik vind dat je een mooi pak aan hebt. Mag ik dat zeggen?", zegt Zeus troostend 
"Dank je," zegt Vlees, kijkend naar het glanzende blauwe pak van Zeus, "jij ziet er ook mooi uit."

 

KOGGETJES (voor genoeg koekjes)

voor de nougat:
75 gram kristalsuiker
25 gram water

voor het beslag:
160 gram witte basterdsuiker
200 gram zachte boter
2 gram zout
2 eetlepels zout
15 gram vanillesuiker
200 gram gezeegfde bloem

 

1. Maak eerst de nougat: Breng water en kristalsuiker aan de kook en laat het geheel karamelliseren. Giet de karamel vervolgens in een dunne laag op een stuk bakpapier en laat deze helemaal afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 160 graden en maak ondertussen het beslag. Mix boter en basterdsuiker tot een romig mengsel. Voeg melk, zout en vanillesuiker toe en roer tot een mooi glad mengsel. Roer de bloem erdoor en roer weer mooi glad.

3. Dek de plak karamel af met bakpapier (mits volledig afgekoeld) en ga flink tekeer met een deegroller. Richt u zich daarbij op de karamel, dan krijgt u het gewenste resultaat: Stukjes karamel. Zorg dat die stukjes klein genoeg zijn om zich straks zonder opstoppingen door een spuitmond van ca. 1 cm doorsnede te begeven. Meng de stukjes karamel door het beslag.

4. Doe het beslag over in een spuitzak met een gladde spuitmond met een doorsnede van ca. 1 cm en spuit op een stuk ingevet bakpapier op een bakplaat kleine bolletjes. (Ca. 4 cm doorsnede, maar experimenteer hier vrijelijk mee.) Houd genoeg ruimte tussen de bolletjes, want ze gaan enorm uitvloeien. Heeft u geen spuitzak, maak dan bolletjes zonder spuitzak. 

ook interessant voor u: