
Limoncello
M'n eerste drie limoncello's dronk ik op een zoele avond in een voorstadje van Rome. Behoeft dit recept meer inleiding? Ik denk het niet. Goede limoncello is heel lekker. Slechte limoncello smaakt naar ontsmettingsmiddel met citroenaroma. Dus u kunt beter een goede maken. En dat doet u bijvoorbeeld zo:
LIMONCELLO (ca. 2 liter van ca. 35-40% vol.)
1 liter alcohol 95%
de schil van 10-12 onbespoten citroenen
1 liter water
200 gram honing
300 gram kristalsuiker
1 dl. citroensap
1. Was, droog en schil de citroenen. Doe dat met een dunschiller en geduld en voorkom dat er te veel van het witte onder de schil meekomt. (Als dit toch gebeurt, wordt de limoncello bitter.) Doe de schillen in een grote glazen pot, die u gemakkelijk kunt afsluiten. Gebruik geen plastic fles of bak!
2. Voeg de alcohol toe aan de schillen, sluit de pot af en laat dit geheel gedurende 30 dagen staan op een relatief koele en donkere plek. Schud de pot zo nu en dan. Niet heel hard. Gewoon, kalm aan, niet overdrijven.
3. Maak een notitie in uw agenda 30 dagen vanaf dit moment: 'Limoncello verwerken', of bedenk iets originelers, wat u er toch aan zal herinneren: "De valk ontvlooien", bijvoorbeeld.
Na 30 dagen:
1. Maak een lichte siroop met de honing, de suiker en het water. Zet het geheel op laag vuur en roer totdat alle honing en suiker is opgelost. Zet het vuur nu hoger en stop met roeren. Laat de siroop 1 minuut koken (nu niet roeren!), draai daarna het vuur uit en laat de siroop helemaal afkoelen. Er kunnen wat fliebertjes in de siroop zitten. Zeef die eruit met een zeef met daarin een fijne doek.
2. Voeg, wanneer de siroop afgekoeld is, het gezeefde citroensap toe.
3. Giet de alcohol met de schillen door een zeef in een schone glazen kom of maatbeker. Giet de gezeefde alcohol dan weer terug in de pot en voeg hieraan de siroop toe. Door wat er dan gebeurt voelt u zich een tovenaarsleerling. Zie hier:
Ohhhhhhh! Aangezien we nu eenmaal in een onttoverde wereld leven hier de verklaring van dit verschijnsel: citroenen bevatten etherische olieën. Die lossen wel op in alcohol met een hoog percentage, maar niet in verdunde alcohol en al helemaal niet in water. Zodra deze olieën dus in aanraking komen met de siroop verdelen ze zich in een enorme massa hele kleine druppeltjes. Dat zorgt ervoor dat de vloeistof ondoorzichtig wordt. Ditzelfde verschijnsel kent u misschien van dranken als Pastis en Ricard.
4. In feite is de limoncello nu klaar. Laat hem echter nog een week of twee staan om verder te rijpen. Verdeel het geheel dan over schone flessen.
5. Bewaar de limoncello (na de twee weken) in de vriezer en serveer hem na het diner ijskoud naast een espresso.