Linzensoep, foto: Merel Kamp

Linzensoep met kaneel en peper

Beeld en tekst: Merel Kamp

Wie aan linzen denkt, denkt misschien al snel aan de bijbelse figuur Ezau. Ezau was de helft van een tweeling en "verstandig op de jacht". Zijn net iets jongere broer Jakob, "wonende in tenten", was niet zo'n jager, maar hield wel van koken. Gezien het gegeven dat Ezau zijn eerstgeborenen recht aan Jakob schenkt in ruil voor een bord van een rood "linzenkooksel", was Jakob waarschijnlijk geen onverdienstelijke kok:

"En Jakob had een kooksel gekookt; en Ezau kwam uit het veld, en was moede.
En Ezau zeide tot Jakob: Laat mij toch slorpen van dat rode, dat rode daar, want ik ben moede. Toen zeide Jakob: Verkoop mij op dezen dag uw eerstgeboorte."

(Genesis 25: 19-34)

Door onderstaande soep, zou menig tweeling in een soortgelijke transactie verzeild kunnen raken. Als er veel op het spel staat en je hebt een broer of zus die goed is in jagen en vaak vermoeid terugkeert uit de velden, zorg dan dus dat je thuis klaar zit met deze soep.


PITTIGE LINZENSOEP (6 personen)

2 rode paprika's in blokjes
2 handen gedroogde rode linzen
500 ml tomaten in blik
5 middelgrote uien
4 tenen knoflook
1 rode peper (minstens)
1 tl kaneel
1 tl raz-el-hanout
1 tl piment
1 tl komijnzaad
1 tl nigella
1/2 tl gerookt paprikapoeder
1,5 l groente- of kippenbouillon 
bosje verse peterselie
bosje verse koriander
olijfolie
150 ml vette yoghurt

 

1. Neem een flinke pan met zware bodem. Verwarm die even en giet er een royale scheut olijfolie in. Hak de uien, knoflook en rode peper fijn. Fruit dit alles, met wat zout, op laag vuur tot de uien glazig zijn. Voeg kaneel, raz el hanout, piment, gerookt paprikapoeder en komijnzaad toe. Verhit de komijn van tevoren even in een kleine koekenpan. Fruit de specerijen even mee.

2. Voeg de paprika's toe en de rode linzen. In dit stadium eventueel wat extra olie toevoegen. Houdt het vuur laag. Schep het geheel even 5 minuten om en voeg dan de gepelde tomaten toe. Laat dit heel even pruttelen. Voeg een beetje vers gehakte peterselie toe. en 1,5 liter bouillon en laat het geheel op het kleinste pitje op de laagste stand gedurende 1 a 2 uur trekken. Laat de soep bij voorkeur niet koken, maar wees niet uit het veld geslagen als dat wel per ongeluk gebeurt.

3. Laat de soep enigszins afkoelen en pureer met een staafmixer of in de keukenmachine. Afhankelijk van de hoeveelheid linzen die u heeft toegevoegd is de soep dikker of dunner. (Een dikke soep kan de volgende dag goed ingezet worden als basis voor een lamsgehaktsaus voor bij de couscous.)

4. Schep de soep in een bord of kom. Schep daarop een lepel yoghurt en bestrooi met wat zwarte komijn en koriander naar smaak.

ook interessant voor u: