Mandorlini

Mandorlati

De broeders van de San Miniato Al Monte in Florence maken deze amandelkoekjes voor hun doorlopende 'bake sale'. In een klein winkeltje naast de kerk verkopen ze behalve mokken met daarop een breed scala aan heiligen en zakbijbels, zakjes met zes mandorlini voor net iets minder dan 4 euro. Koop je zo'n zakje, dan onderhoudt je de broeders, het klooster, de kerk en -zo je wilt- een band met God.

koepel san miniato al monte

De koepel van de San Miniato Al Monte in Florence

Ben je nu niet in de gelegenheid om af te reizen naar Florence, of heb je er principiële bezwaren tegen koekenbakkende broeders en hun rijk versierde onderkomen te spekken, en/of een band met God te onderhouden, dan maak je die mandorlati gewoon zelf. Het is in een handomdraai gebeurd. Als je zin hebt, kun je er voor de leut een habijt bij aantrekken, dan blijf je ook nog eens mooi schoon!

 

MANDORLATI (voor ca. 30 koekjes)

300 gram amandelmeel
240 gram suiker
2 eiwitten, losgeklopt (stijf hoeft niet)
rasp van 2 citroenen (De broeders gebruiken sinaasappelrasp)
1 druppel of 2 vanille-essence (Hoe je dat gemakkelijk zelf maakt, leer je uit Home Baked van Yvette van Boven

 

1. Verwarm de oven voor op ca. 190 graden. Meng het amandelmeel en de suiker in een grote kom en rasp daarboven twee citroenen.

2. Klop in een andere kom de eiwitten goed los. Ze hoeven niet stijf te zijn. Schep de eiwitten door het meel-suikermengsel

3. Neem steeds een beetje deeg in je hand en kneed het tot een slordig hompje. 

4. Leg de deeghompjes op een beklede bakplaat met voldoende ruimte ertussen en bak de koekjes in twee lichtingen in het midden van de over gedurende 12-15 minuten goudbruin.

ook interessant voor u: