Muhammara, Libanees, mezze, borrel

Muhammarra; tapanenade van walnoten

Muhammara is een wonderlijke tapenade. Zoet-zuur, pittig en een tikkeltje zout. Een schizofreen gerecht dat je juist met die curieuze persoonlijkheid zal verleiden om er steeds nog een hap van te nemen.

Serveer deze muhammara met platbrood of pitabrood, vergezeld van de jibneh wa labneh. Oude geitenkaas is er ook lekker bij. Dat is wellicht weinig Libanees, maar dat zal niemand je kwalijk nemen. Maak je niet te druk over de exacte textuur en consistentie van het uiteindelijke mengsel. Proef vooral goed!

Dit recept is deel van de Ode aan de Libanees van de marché Monge.

 

MUHAMMARRA: WALNOTENTAPENADE MET GRANAATAPPELMELASSE (4 personen)

100 gr. gepelde walnoten
50 gram bruinbrood zonder korst
1 el. granaatappelmelasse
1/2 tl. komijn (gemalen, of zaad in de vijzel gestampt)
snuf chilipeper of 1/2 tl chilivlokken naar smaak
zout
4 el. olijfolie

 

1. Maal de walnoten in de keukenmachine. Maak het komijnzaaf kort warm in een klein pannetje -totdat het gaat geuren- en vergruis het in een vijzel. Week ondertussen het bruine brood in water. Knijp het brood uit.

2. Voeg het uitgeknepen brood, de granaatappelmelasse, de komijn, de chilivlokken of -poeder, een beetje zout, de olijfolie en 3 el. water toe en meng alles tot een grove puree.

3. Als je een gladder mengsel wilt hebben dan je nu hebt, voeg dan eventueel nog wat water toe. Wij hebben hem hier op de foto een beetje grof gelaten.

 

ook interessant voor u: