perentaart met kardemom en spijs foto: Merel Kamp

Peren-amandeltaart met een vleug kardemom

Nederland kocht het tv-format van BBC-bakwedstrijd The Great British Bake Off en maakte Heel Holland Bakt. Waar The Great British Bake Off informatief, spannend en grappig is, is de Nederlandse versie ronduit saai, ongemakkelijk en flauw.

Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven, de Nederlandse, jury staan net als de deelnemers keer op keer met hun mond vol tanden. "Lekker", zeggen ze meestal. "Ja, ik vind hem wel lekker, hoor." En soms zeggen ze ook nog. "Mooi ook, met die chocola zo."

De Engelse versie is een wervelend geheel waar presentatoren Mel Giedroyc en Sue Perkins om de deelnemers heen dansen en aan streng maar rechtvaardig jurylid Paul Hollywood refereren als "the silverback" -de gorilla dus. Sue Perkins deinst er niet voor terug om met een plak bladerdeeg op haar gezicht aan te kondigen "Five minutes left, bakers!". Wanneer Nancy in seizoen vijf een een nogal fallisch ogende, gerimpelde baklava rol maakt, roept ze uit "What on earth are you making?! No way can we show this on television!" Nancy antwoord bij wijze van geruststelling: "It still needs to be cut up into little pieces!" Waarop Sue uitroept: "How on earth is that making it any better!?"

Bij een opdracht om naar Frans recept "nonnetjes" te maken (opeengestapelde soezen, gedipt in chocolade gevuld met crème patissière afgewerkt met slagroom), roept de -duidelijk lesbische- Perkins vrolijk "I've never eaten a nun before!"
"Ja, mooi ook, met die chocola zo," hoor je Robèrt zeggen."

De Engelse kandidaten zijn gedreven, hebben een hoog niveau en liggen soms haast huilend voor hun ovens als iets dreigt te mislukken. "I can't present this to Mary Berry", zeggen ze dan met een zorgelijke blik in hun ogen. In Nederland lachen heftruckchauffeur Jacques -die nogal vaak en veelal om niets lacht- en inmiddels ex-kandidaat Karin hun misbaksels weg met iets wat wel een gevolg zal zijn van een bepaalde zesjesmentaliteit. "Hij is niet zo mooi, maar ja dat kan gebeuren, hahaha." Niks "hahaha" dit is een wedstrijd en heel Nederland kijkt naar je.

Dan komt de jury langs bij het misbaksel. Janny kijkt weer lievig en alsof ze nog niet helemaal wakker is en Robèrt staat er weer wat ongemakkelijk bij. "Je hebt een taart gebakken, hè", zegt Janny, alsof ze zichzelf even herinnert aan hetgeen ze daar met z'n allen in die tent aan het doen zijn. "Hij is niet helemaal gaar," zegt Robèrt, "maar ik vind hem wel lekker hoor."

 

PATE BRISÉE / SUCRÉE

200 gram gezeefde bloem
1 tl. zout
100 gram (ongezouten) boter in stukjes
1 losgeklopt ei
ca. 2 tl. water
1. el. fijne suiker

PEER

1 peer
2 kardemompeulen
rasp van 1/2 citroen
2-3 el. vin santo

AMANDELVULLING

400 gr. amandelmeel
350 gr. boter
300 gram suiker
3 losgeklopte eieren

 

 

De bodem

1. Meng bloem en zout goed.

2. Voeg de boter in blokjes toe en verkruimel de boter tussen duim, wijs en middelvinger met de bloem, zodat er een soort grove korrelige structuur ontstaat.

3. Voeg de suiker toe en meng nog kort.

4. Voeg het ei toe en voldoende water (liever niet meer dan 2 tl.) en kneed tot een stevig deeg. Kneed niet langer dan nodig is om een gladde bal te maken.

5. Pak de bal deeg in folie en leg 30 minuten te rusten in de koelkast.

De peren

6. Bereid ondertussen de peren:

7. Schil 1 peer, snijd in dunne parten en doe die in een kom. Voeg ca. 2 el. vin santo toe en de inhoud van 2 kardemompeulen en het citroenrasp. Schud om en laat trekken.

8. Verwarm de oven voor op 180 graden en bereid ondertussen de amandelvulling:

De vulling

9. Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel.
Roer dit mengsel samen met de losgeklopte eieren door het amandelmeel en zet in de koelkast om even op te laten stijven.

10. Rol nu het deeg uit tot een ronde plak die past in een lage taartvorm van zo'n 25-30 cm doorsnede. Plaats het deeg in de vorm en druk het tegen de randen aan met een kleinklontje deeg, niet met je vingers, om scheuren te voorkomen.

11. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem, zodat de lucht kan ontsnappen. 

12. Bedek de bodem met een stuk bakpapier en daarop gedroogde peulvruchten/bakknikkers. 

13. Bak de bodem met knikkers gedurende 10-15 minuten voor in een oven van 180 graden. Haal dan de bakknikkers uit de bodem en bak nog 5 minuten tot bodem en rand lichtbruin zijn. Laat de bodem een beetje afkoelen.

14. Neem het amandelmengsel uit de koelkast en spreid het gelijkmatig uit over de bodem.

15. Leg de perenparten in een grote cirkel, een beetje overlappend op de taart en bedek zo de hele bovenkant, exclusief het midden. Bedruip de taart met het achtergebleven vin santo-kardemom mengsel.

16. Bak de taart gedurende ca. 40-60 minuten. De bovenkant kan wat bruin worden door de suiker in het amandelmengsel. Dek deze eventueel tijdelijk af met een stuk aluminiumfolie.

 

ook interessant voor u: