Kikkererwten, salade

Pittige kikkererwtensalade

Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU, reageerde in het NOS journaal laconiek op het bericht over de zogenaamde "verborgen dieren" in onze voeding. Varkensgelatine in geitenkaas? "Wat heb ik daar mee te maken." Met een dergelijke houding word je vast geen hoogleraar. Het gros van de producten die verborgen dieren bevatten, is echter van het soort dat openlijk op een geheel andere wijze huiver bij je zou moeten opwekken. Wat te denken van producten als Milka Melocakes of Remia Bakken & Braden Olijf Bewust?

Heet

Dus hier een fantastisch recept voor wie binnen een handomdraai een voedzame en smaakvolle salade op tafel wil zetten zonder verborgen dieren. Maak hem goed heet, want dan heb je des te meer profijt van de zoete pruimen en uien.

Wij gebruikten kikkererwten uit pot, maar het staat je vrij gedroogde te kopen en die eerst te bewerken. Serveer de salade gewoon zo, of met een romige feta of klodder vette yoghurt.

En vergeet niet een niet-biologische citroen even flink te schrobben als je de schil ook in de salade verwerkt. Anders eet je per ongeluk toch nog luizen.

 

PITTIGE KIKKERERWTENSALADE MET PRUIMEN EN PETERSELIE (2 personen)

400 gr. kikkererwten (uit pot of anders gedroogde weken etc.)
1-2 rode pepers
2-3 tenen goede (verse) knoflook
2-3 ontvelde tomaten in stukken
een stuk of 8 gedroogde pruimen met pit in reepjes
1 flinke ui
een flinke bos peterselie
citroensap van ongeveer 2 citroenen
olijfolie
1-2 tl. sumak
zout
eventueel pul biber

 

1. Spoel de kikkererwten goed af in een vergiet. Laat ze uitlekken. Snijd de knoflook grof en vijzel die met wat zout tot een pasta in een kom, die groot genoeg is om er de hele salade in te bereiden. Voeg citroensap en ook de kikkererwten en de olijfolie toe.

 

2. Fruit in een klein pannetje de ui in halve ringen. Voeg wat zout toe, zodat er extra vocht uit de uien komt en laat ze langzaam lekker glazig worden, zodat ze zoet gaan smaken. Laat afkoelen. Hak ondertussen de peper fijn. Voeg toe aan het kikkererwtenmengsel samen met de sumak. Hak de peterselie fijn, doe die erbij. Ontvel de tomaten, snijd ze in stukken en voeg ook die toe.

3. Ontpit de gedroogde pruimen, snijd ze in reepjes en voeg toe. Voeg nu ook de uien toe. Breng de verhouding olie-citroensap op orde. Voeg eventueel nog wat gedroogde rode peper toe voor extra hitte en zout indien nodig.

ook interessant voor u: