pompoen met dragon, spek en koekkruiden

Pompoen geroosterd met koekkruiden met een dressing met dille en dragon

Een pompoen is natuurlijk niet alleen een organische presse-papier. Veel mensen vinden hem ook decoratief genoeg om hem voor de deur te zetten of -erger nog- in een soort bloemstuk op tafel. U kunt van een pompoen een lampion maken, een muziekinstrument, een deurstop, een hoed of - van twee - een flink stel snoeiharde surrogaatborsten waarmee u uw partner onaangenaam verrast. (Uw geslacht en het geslacht van uw partner doen er daarbij niet toe.) Maar als u een pompoen echt een dienst wil bewijzen, dan eet u hem gewoon op. En dat doet u als volgt:

 

GEROOSTERDE POMPOEN MET KOEKKRUIDEN, SPEK DILLE, EN DRAGON 
(lunchgerecht voor 2, voorgerecht voor 4)


een kleine pompoen (zo'n 700 gram met schil)
100 gram biologische spekreepjes of twee handen geroosterde en gezouten amandelen (zie nb. hieronder)
1/4 tl. koekkruiden (pakje van Sonnentor bij biowinkel. Bestaat uit: kaneel, anijs, kruidnagel, koriander en kardemom)
3 el. yoghurt
1 tl. honing
1 geraspte teen knoflook
het sap van 1/2 citroen
10 gram fijngehakte verse dille (zonder onderkant steeltjes)
10 gram fijngehakte verse dragon
een flinke pluk veldsla

 

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snijd de pompoen doormidden en dan in parten die op hun dikste punt maximaal 2 cm dik zijn. Ontdoe de parten van de pitten en schil ze.

3. Doe de pompoen in een braadslee en bestrooi met de koekruiden en de spekjes. Hussel alles en zet in de oven.

4. Rooster de pompoen in zo'n 10-15 minuten, totdat hij gaar is, maar kauwen nog nodig is. Hussel tussendoor spek en pompoen 1 keer om. Zet de laatste 3-5 minuten de oven op de grillstand.

5. Maak ondertussen de dressing. Neem een kom en meng daarin de yoghurt, honing, knoflook, dragon, dille, en het citroensap. Breng op smaak met zwarte peper en zout (daar niet teveel van, want er is spek in het spel).

6. Ben je in een pretentieuze bui? Neem een kookring met een diameter van zo'n 8 cm. Leg de ring op een bord en vul met een dun laagje veldsla. Snijd de -iets afgekoelde- pompoen in brunoise (ja, jij was in een pretentieuze bui) en doe een laag pompoen in de ring, dan wat spekjes en dan een eetlepel dressing. Herhaal dit en druk alles een beetje aan met bijvoorbeeld een glas, of de achterkant van een lepel. Trek nu de ring er voorzichtig af.

7. Ben je niet in een pretentieuze bui? Schik alles leuk, gezellig en nonchalant op een schaal of bord. 

N.B. Als je geen vlees eet, kun je de pompoen gewoon met peper, zout en koekkruiden roosteren met wat olie. Rooster dan apart twee handen amandelen in de oven en zout die. Verwerk ze gehakt in het gerecht.

 

ook interessant voor u: