Pumpernickel Duits brood beeld: Merel Kamp

Pumpernickel

Dit brood bevat geen gist en geen desemstarter. Het is dan ook eigenlijk haast geen brood te noemen. Wel "steen", "bonk" of "blok". Maakt u zich geen illusies over dit brood! Bij een dreigende watersnoodramp zouden er dijken mee aangesterkt kunnen worden, maar ook zou u er gemakkelijk een lijk mee in de Maas kunnen laten zinken. Om de enkels een touw met aan het uiteinde twee pumpernickels. Die ziet u nooit meer terug.

Nu hebben we niet allemaal een lijk voorhanden. Dus opeten kan ook. Het brood is klef en voedzaam. Snijd er dus niet te dikke plakken van -dat zou overmoed zijn- en eet het bij voorkeur met een beleg met een sterke smaak; oude geitenkaas, blauwe kaas of een makreelsalade.

 

 PUMPERNICKEL (1 BROOD)

500 ml warm water
300 gr. roggemeel
150 g meergranenmeel
80 g bulgur
1 eetlepel rinse appelstroop
3 theelepels zonnebloempitten
1 theelepel sesam
1 theelepel zout
1 eetlepel zonnebloemolie
zonnebloemolie om in te vetten

  

1. Meng alle droge ingrediënten in een middelgrote kom.

2. Los de appelstroop op in het warme water en voeg het mengsel toe aan de droge ingrediënten. Voeg ook de zonnebloemolie toe en meng het geheel tot een dik deeg.

3. Vet een kleine cake- of broodvorm licht in (ca. 25cm x 10cm) en bedek de bodem met bakpapier. Vet dat ook in.

4. Giet het deeg in de vorm en dek het af met folie. Laat het deeg gedurende een nacht op een warme plaats rusten.

5. Vervang de volgende dag de folie door aluminiumfolie. Zet een middelgrote braadslee in de oven met daarin een laagje water van zo'n 3 cm diep. Zet daar bovenop op een rekje de vorm met deeg en bak het brood gedurende 6 uur op 110 graden.

6. Ga iets anders doen, alsjeblieft.

7. Verwijder na 6 uur de folie en bak het brood nog zo'n 15 minuten. Haal het dan uit z'n vorm en laat het afkoelen op een rek.

 

ook interessant voor u:

set broodscheppen

Set van 2 broodscheppen