Salade van winterpostelein beeld: Merel Kamp

Salade van winterpostelein met rode biet, feta en amandelen

Mannen durven tegenwoordig sla te eten. Zo lazen we onlangs in het NRC Handelsblad. Een paginagroot artikel werd gewijd aan mannen die durfden te bekennen dat ze wel eens een salade eten, alsof ze bekenden soms wel eens met dameslingerie onder hun stone washed denim en lippenstift onder hun baarden over de Albert Cuyp lopen. Zelfs wanneer dat het geval was geweest, dan was het geen noemenswaardige biecht geweest. Gewoon doen. Zowel sla eten als dameslingerie dragen. Of niet natuurlijk, dat is ook prima hoor. Maar, in de woorden van Annie M.G. Schmidt: "Zeur niet!".

Maar wacht eens even. Deze mannen zeuren niet; ze vechten voor hun bestaan, blijkt uit de rest van het artikel: Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas durft de man sla te eten uit … evolutionaire angst: "Vrouwen worden steeds strenger in het selecteren van hun mannen. In Scandinavië zie je dat al járen. Daar is de vrouwenemancipatie veel verder en zijn mannen bijna toy boys geworden." De man durft dus blijkbaar sla te eten omdat vrouwenemancipatie en aangescherpte selectieprocedures hem nopen tot een gezond uiterlijk en bijpassend dieet. Als je sla eet, heb je meer kans op nageslacht, zo lijkt het. "Salad or death?!" En de man durft daar nu dus ook over te praten in het NRC Handelsblad. "Als ik met vrienden ga lunchen, bestellen we bijna allemaal een salade."zegt een online ondernemer in het NRC. Bijna allemaal? Wie zijn die paar vrienden die het wagen de geëmancipeerde vrouw niet te gehoorzamen?

Als het waar is wat Bakas beweert, dan zal de man die liever geen salade eet zeer spoedig uitsterven. Vrouwen willen hem niet langer hebben en hij plant zich dus niet voort en ook is hij -als we de salade minnende mannen uit het artikel moeten geloven- veel ongezonder: Hij wordt 's ochtends niet goed wakker, heeft heel de dag weinig of een slechte energie en zit niet lekker in zijn vel. Salade minnende-man waant zich nu nog veilig, maar zal op zijn beurt binnenkort in een evolutionaire strijd geraken met groentenshake-man, voorspel ik u, tenzij iemand dit proces een halt toe roept. 
Stop de gekte. Red de mensheid; straks zijn er geen mannen meer over.

 

SALADE VAN WINTERPOSTELEIN MET RODE BIET, FETA EN AMANDELEN 
(lunch/lichte maaltijd voor 2 personen)

1 rode biet geraspt
50 gram winterpostelein
50 gram wilde spinazie
10-15 gram peterselie
2 handen (tenzij u kolenscheppen heeft, dan 1) amandelen geroosterd en gehakt.
3 bosuitjes, fijngesneden.
150 gram feta
1-2 citroenen (de ene citroen is de andere niet), rasp en sap
2 tenen knoflook
3/4 tl korianderzaad licht geroosterd en gevijzeld
1 tl. nigella (zwarte komijn)
3-4 el. olijfolie
zout & zwarte peper
 

 

1. Neem een middelgrote kom en knijp daarin het sap van 1/2-1 citroen uit. Rasp in het sap 1 teen knoflook en voeg zout en peper toe. 

2. Rasp in die kom met citroensap de biet. Schep het rasp door het citroensapmengsel en laat staan.

3. Rooster het korianderzaad kort in een klein pannetje. Rooster daarna in dit pannetje de amandelen en hak die grof.

3. Maak nu de dressing: Meng 3/4 tl. korianderzaad uit de vijzel met 3-4 eetlepels olie, het sap van 1/2-1 citroen, zout, peper en 1/2 teen geraspte knoflook. Proef. Voeg eventueel meer sap of juist olie toe.

4. Was de postelein, spinazie, en peterselie en droog goed. Verwijder van de spinazie de hardste delen van de stelen. Scheur de spinazie afhankelijk van de grootte van het blad. Scheur ook de peterselie. Meng de bladeren.

5. Gooi een kleine scheut olijfolie over de bietjes. En hak de bosuitjes.

6. Doe op elk bord wat van het postelein-spinazie-peterselie geheel, dan de helft van de bietjes, dan de bosuitjes. Verkruimel hierover de feta. Rasp de schil van 1/2 citroen over de feta. Strooi over het geheel de noten en een klein beetje nigella voor de kleur. Seveer de dressing apart.

ook interessant voor u: