crackers met spelt, bakken, foto: Merel Kamp

Speltcrackers

De cracker is bij uitstek een voedingsmiddel voor januari. Een maand van bezinning en Calvinistische kriebels. We sprongen uit de band. Gaven ons over aan de liederlijkheid van december. We dineerden als koningen en hadden katers als clochards. We hingen dronken in de Nordmann en zongen ergens op een brug onze versie van Auld Lang Syne. (Toch?) Nu, in het bleke januarilicht met een nieuw jaar aan onze voeten, zweren we ascese. Het is tijd voor crackers en thee. 

Vrees niet: Deze crackers zijn eigenlijk gewoon lekkere hartige koeken in een Calvinistisch jasje. Eet ze met kaas.

 

 SPELTCRACKERS (voor één bakplaat)

100 gr. boter
75 gram havervlokken
75 gram roggevlokken
25 gram sesamzaad
25 gram zwart maanzaad
1/2 el. honing
150 gram speltmeel
1/2 tl. zout
1 tl. bakpoeder
100 ml. kokend water


om te bestrooien:
1 el. wit maanzaad
1. el. lijnzaad
1. el. roggevlokken

 

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed de bakplaat (zo'n 40 x 30 cm.) met bakpapier.

2. Smelt de boter in een middelgrote pan met dikke bodem. Doe dit langzaam. De boter mag niet gaan bruinen. Roer als de boter gesmolten is de haver- en roggevlokken en de honing door de boter. 

3. Neem de pan nu van het vuur. Voeg de bloem, het bakpoeder, de (in totaal) 50 gram sesam-en maanzaad en het zout toe en roer. Voeg vervolgens 100 ml. kokend water toe. Meng het geheel grondig.

4. Schep de plakkerige massa op de bakplaat en druk hem plat uit met twee nat gemaakte handen, of -gemakkelijker- een deegschraper. Zorg dat de hele bakplaat gevuld is. Bestrooi met het lijnzaad, maanzaad en de roggevlokken. Duw deze zaden en vlokken even aan met je handpalmen.

5. Bak de plak deeg in 30-35 goudbruin in het midden van de oven. Laat helemaal afkoelen.

 

ook interessant voor u: