Walnotengateau Richard Olney

Walnotengateau van Lulu

De Amerikaanse schilder en culinair schrijver Richard Olney, de culinaire held van Janneke Vreugdenhil, tekende in Lulu's Provençal Table de recepten op van Lulu Peyraud, zijn culinaire heldin.
Lulu en haar man Lucien waren lange tijd eigenaren van Domaine Tempier, een wijngaard in de Provence, alwaar Lulu op een houtgestookt fornuis de meest smaakvolle en liefdevolle Provençaalse gerechten bereidde voor wie maar aanklopte.

"For Lulu, cuisine is a language, the expression of love; for Lucien, wine is the expression of love. In Provence, cuisine and wine are as inseparable as Lulu and Lucien". Een eenvoudige, maar bijzonder ontroerende, vergelijking.
Lulu gelooft niet zo in recepten, schrijft Olney. Naar eigen zeggen kookt ze gewoon. Wat haar recepten bijzonder maakt? Niets, vindt ze zelf, hoogstens dat ze altijd kookt voor iemand waarvan ze houdt.
"Her food is never complicated and the flavors are always crisp and clean." Het is een kunst om zo van mensen te houden. Nooit op een gecompliceerde manier, maar met een frisse en heldere liefde.

 

Onderstaand recept is een gehalveerde versie van het recept in het boek Lulu's Provençal Table. Koop het boek via potaatoo en betaal géén verzendkosten:

Richard Olney Lulu's Provencal Table 

 De potaatoo boekwinkel is verbonden aan De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, een fysieke, onafhankelijke boekwinkel in Amsterdam.

Als u een boek bestelt via potaatoo, ontvangen wij een percentage en De Nieuwe Boekhandel de rest. Oftewel; u steunt niet alleen potaatoo, maar ook een échte boekhandel in een échte buurt en daarbij betaalt u géén vezendkosten!

 

 

 

WALNOTENGATEAU VAN LULU (4 personen)

60 gr. zachte boter
150 gr. suiker
snuf zout
3 kleine eieren op kamertemperatuur
115 gr. in een keukenmachine fijngemalen walnoten
15 gram geraspte wortel
45 gram bloem

 

1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

2. Doe de boter, suiker en het zout in een kom en meng dit tot een gladde, romige massa.

3. Voeg één voor één de eieren al kloppend de eieren toe en roer vervolgens de gemalen walnoten en geraspte wortel door het mengsel. Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe en roer het geheel stevig door.

4. Vet een (ondiepe) bakvorm met een diameter van ca. 25 centimeter in. Beboter een schijf bakpapier ter grootte van de bodem van de bakvorm en leg deze met de beboterde zijde naar boven in de bakvorm.

5. Stort het beslag uit in de vorm en bak de gateau gedurende ongeveer 40 minuten, of totdat een mes dat je in het midden steekt er schoon weer uit komt.

ook interessant voor u: