wortelcake, foto: Merel Kamp

Wortelcake

beeld & tekst: Merel Kamp

Als mens denk je graag dat alleen anderen aan wilszwakte lijden. Andere mensen drinken heel de dag Nuclear Energy Drink, eten paprikachips, roken mentholsigaretten, drinken kopstootjes. Jij daarentegen, regeert soeverein over eigen begeerte en lust.

Als iemand er een gezonde -of in ieder geval geen ongezonde- gewoonte op na houdt, waartegen hij geen weerstand kan bieden, valt de wilszwakte niet op. Wie zes keer per week hardloopt, vinden we een "bikkel", terwijl het niet ondenkbaar is dat deze persoon simpelweg geen weerstand kan bieden tegen de aandrang om te gaan sporten. Misschien zijn er eigenlijk veel dringendere zaken dan dat rondje lopen. Misschien worden er kinderen niet voorgelezen, of romantische diners vroegtijdig afgebroken.  

Onlangs ontwikkelde ik een kleine afhankelijkheid van een redelijk gezonde wortelcake die bij de natuurwinkel verkocht wordt. Als je dagelijks een stuk suikervrije wortelcake komt kopen, gaan er nergens alarmbellen rinkelen. Je krijgt het gewoon mee. De kassamedewerker kijkt je niet medelijdend of bezorgd in de ogen. Er wordt niet om je ID gevraagd. Eigenlijk liep alles op rolletjes totdat ik besefte dat mijn gebruik me 14 euro per week kostte. Zoals het een wilszwakke ziel betaamt, besloot ik niet te stoppen, maar zelf een cake te bakken.  Van wat ik nu overhoud van de 14 euro koop ik elke week een fles jenever voor bij de cake. Win-win.

 

WORTELCAKE

400 gram geraspte wortels

120 gram speltmeel

40 gram geraspte kokos

20 gram haverzemelen

4 eieren

4 el. bakpoeder

4 el. dadelstroop*  

4 tl. kaneel

6 el. kokosolie

4  handen fijngehakte walnoten

4 el. fijngesneden gedroogde pruimen

 

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de wortels in een sappers. De pulp heeft u voor de cake nodig, het sap niet. Als u geen sappers heeft, kunt u de wortels raspen. In dat geval moet u het rasp heel erg goed uitknijpen en droogpersen in een theedoek. (Leg het in een theedoek onder het voorwiel van uw auto en rijd een aantal keer heen en weer.) 

2. Mix in een kom de eieren met de dadelstroop en de kokosolie goed door elkaar. Meng in een andere kom de droge ingrediënten -het speltmeel, de zemelen, de geraspte kokos, het bakpoeder en de kaneel- en voeg deze aan het ei-mengsel toe. Roer goed met een houten spatel en voeg dan de geraspte wortel toe. Roer weer goed en voeg de noten en pruimen toe. 

3. Doe het beslag in een ingevette cakevorm waarvan de bodem is bekleed met ingevet bakpapier. Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-60 minuten. Prik in de cake met een lang mes of satéprikker. Als het mes of de prikker er schoon uitkomt, is de cake klaar. (Het is hoe dan ook een lichtelijk smeuïg ding als hij nog warm is.) 

 

* Dit is geen erg zoete cake. Als u de cake graag zoeter eet, dan kunt u meer dadelstroop toevoegen, en/of wat meer pruimen.

 

ook interessant voor u: